Komnaty, tajemná sklepení, hladomorny, honosné sály či strážné věže se na Orlickoústecku a Svitavsku již brzy po dlouhé zimní přestávce otevřou svým návštěvníkům.

Státní hrad Litice

Jediný státní hrad na Orlickoústecku otevře pro veřejnost 1. dubna. Návštěvníci se mohou těšit na okruh Hradem krále Jiřího, který je provede jižním palácem a přilehlou věží. K vidění budou archeologické nálezy či dobové rytiny. Z vyhlídkové věže je vidět tok řeky Divoké Orlice. V interiérech hradu je umístěna výstava plastik Jaroslava Šafra.

Hrad Svojanov

Svojanov je jediným hradem v našich zemích, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, je nazýván též „vilou českých královen". Pro své návštěvníky otevřel brány již začátkem března. Na novou sezonu se zde patřičně připravili a představují řadu exponátů, mezi které patří například globus s vyobrazením Rakouského císařství. Návštěvnickému oku určitě neunikne například alegorická socha ženy s křídly. Rekonstrukcí si prošel též hradní penzion. První kulturní akce je naplánovaná na velikonoční víkend v polovině dubna, kdy se budou konat jarní slavnosti.

Zámek Nové Hrady

Na prostory a okolí zámku v rokokovém slohu, který se často nazývá „České Versailles", se mohou návštěvníci těšit od 1. dubna. I zde se setkají s několika změnami a novinkami.

„Našim návštěvníkům se snažíme každoročně představit jednu novou zahradu. Pro letošní sezonu jí bude velká anglická květinová zahrada poblíž dolní poloviny nově opravené křížové cesty," informovala majitelka Magda Kučerová.

Nová zahrada však není to jediné, co se na zámku změnilo. „Restauraci jsme předělali na rychlé občerstvení, nestíhali jsme obsluhovat hosty a také okrasných zahrad už zde máme mnoho, a tak je i z důvodů bezpečnosti uzavíráme. Areál bude otevřený od 9 do 18 hodin a vstup je nově zpoplatněný," řekla Magda Kučerová.

Zámek Moravská Třebová

Patří k nejvýznamnějším renesančním památkám ve střední Evropě. Novou sezonu zde otevřou 1. dubna i s doprovodným programem, který zahájí jarmark a odpoledne se mohou návštěvníci těšit na šermíře, kejklíře a potulné muzikanty, samozřejmě v dobových kostýmech.

Zámek Litomyšl

Zámek v Litomyšli je jeden z největších renesančních zámků v Česku a je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Veřejnosti se otevře 1. dubna. Již tradičně je zahájení spojeno s květinovou výstavou, tentokrát v renesančním duchu. Letošní rok je totiž Rokem renesanční šlechty. Výstavu s názvem V objetí jarní renesance tvoří přírodní floristické objekty na témata jako renesanční architektura, Leonardo da Vinci nebo náměty ze slavných renesančních uměleckých děl.

V zámku v Letohradu se mimo jiné nachází i muzeum a světnička Járy Cimrmana. Navštívit zdejší prostory může veřejnost od června do září. Oproti tomu choceňský a lanškrounský zámek láká na své výstavy a prohlídky návštěvníky celoročně.   (tv)