„Jednou jsme takhle jeli zdolat s kamarády Sněžku a cestou zpátky při jízdě autem jsme přemýšleli o současné situaci. V tom vznikl nápad založit po americkém vzoru autokino,“ přiblížil vznik myšlenky jeden z organizátorů – gymnazista Vratislav Sedlák. Výtěžek z promítání, které se uskuteční na hradeckém letišti, půjde do kasy místní LDN.

Fotograf Petr s vojáky v květnu 1945.
Hradecký fotograf se svezl s Američany po okolí na tanku

„Všem nám bylo od začátku jasné, že našim krokem chceme podpořit současnou situaci. A proto jsme se rozhodli výtěžek věnovat hradecké LDN, kde pomůže asi nejvíce,“ dodal Vratislav Sedlák s tím, že po nalezení místa byla hlavní otázka, jaký film se bude promítat. Nakonec padla volba na snímek jejich bývalého spolužáka Davida Baldy – Narušitel.

Tento film byl z části natáčen i na hradeckém letišti. Navíc jeho název odkazuje na současnou situaci. „Název filmu nám přišel dosti trefný, protože určitě nejsme sami, komu současná situace narušila plány,“ dodal jeden z organizátorů.

Páteční večer a projekci uvede režisér filmu David Balda, který přidá pár zajímavostí z natáčení a proběhne veřejné předání vybrané částky řediteli hradecké LDN. Vstupné bude 349 korun a na letištní parkoviště, které se promění v autokino, se vejde stovka aut.

Ilustrační foto.
Záchranáři ocenili zdravotní sestry