Páteční poslední festivalový den je tak příležitostí alespoň zdálky vyhlížet novou sezonu, která od září u Klicperů přinese nové premiéry, změnu na postu uměleckého šéfa i hledání nové podoby a jména festivalu. Právě poslední bod mezi lidmi vzbudil velké vášně. Proč měnit čtvrtstoletí zavedenou značku Divadlo evropských regionů?

„Festival prochází vývojem, snažíme se připravovat změny, ale rozhodně nechceme bořit tradice,“ říká mluvčí divadla Martin Sedláček.

„Chceme sestavit jednu společnou dramaturgickou radu festivalu, s touto změnou by měl jít i nový název festivalu. Je to běh na dlouhou trať, změny neřešíme ze dne na den. Mrzí nás, že zveřejnění tohoto úmyslu způsobilo rozruch i osobní útoky zejména na sociálních sítích, protože žádná z plánovaných změn není unáhleným rozhodnutím jednoho člověka,“ dodává Martin Sedláček.

Nová lávka by mohla obyvatelům a návštěvníkům města sloužit na přelomu let 2019 a 2020. Nenašel se však zatím nikdo, kdo by ji postavil.
Zastupitelé opět zrušili tendr. Lávka u Aldisu čeká na realizaci už 15 let

Z angažmá v Klicperově divadle odchází na volnou nohu nebo na pražské scény Miroslav Zavičár, Jan Sklenář, Matěj Anděl a Sára Venclovská. Z ostravského Divadla Petra Bezruče pak přichází herec Vojtěch Říha.

Nový umělecký šéf

Zásadní změnu čeká klíčový post uměleckého šéfa. Janu Sloukovou, která v Klicperově divadle působila přes deset let, střídá režisér Pavel Khek. „Mé zkušenosti z Městského divadla v Mladé Boleslavi a z Městských divadel pražských mě naučily, že divadlo je jako zaoceánský parník – pokud pohnete kormidlem, změna kurzu se projeví až za několik mil. Kormidlem je třeba manipulovat promyšleně a ne točit zběsile doleva a doprava,“ řekl před časem Pavel Khek o nové výzvě z Klicperova divadla s tím, že žádné revoluce ani zásadní změny v trendu posledních let rozhodně nechystá.

Dva měsíce prázdnin

Červenec a srpen patří nejen školním, ale i divadelním prázdninám. Nebo je to jenom mýtus?

„Úplný mýtus to není,“ pokračuje Martin Sedláček. „Všichni společně se potkáme až poslední týden v srpnu, kdy společně odjedeme na soustředění a zahájíme zkoušení nových inscenací. Divadlo se sice uzavře, ale čilo v něm bude i nadále, čekají jej menší opravy, aby se u nás naši diváci cítili po prázdninách dobře.“

Festival Divadlo evropských regionů v Hrdci Králové.
Jubilejní divadelní festival se loučí