Benešova třída, parkování u fakultní nemocnice, Velké náměstí. To jsou jen některé z projektů krajského města, které podle veřejnosti radnice neumí dotáhnout do konce.

Opozice: Špatná připravenost

Přitom peníze jsou. Loni Hradec hospodařil s přebytkem 335 milionů korun. A není to poprvé. Důvodem, proč město nezvládá utratit peníze, které má na stavební akce vyčleněné, je podle opozice nekoncepční příprava důležitých projektů, která vede ke zdržení začátku jejich realizace.

„Jde o nepřipravenost akcí, dochází k prodlevám při projektování, není to připraveno včas. Vše má být detailně projednáno, mají být jasné zadávací podmínky,“ uvedl opoziční zastupitel Oldřich Vlasák (ODS).

Podle něj současný stav vypovídá o nekvalitě týmu, který důležité investiční akce ve městě připravuje.

„Tento scénář se opakuje už několik let a bohužel se to neřeší, jen se to stále konstatuje. Vedení města ví, že je personálně poddimenzované investiční oddělení, stavební odbor i odbor architekta města,“ pokračoval Oldřich Vlasák s kritikou a zmínil, že nekvalitní se mu jeví i právní oddělení.

Ilustrační fotografie.
Dvě mouchy jednou ranou? Městu i špitálu chce pomoci soukromník

„Pokud není schopno zajistit, aby byla výběrová řízení připravena správně a proběhla dobře, mělo by se vedení města poučit z chyb a někdy i najmout externí právníky. Nikdy jsem nezaznamenal, že by někdo na jednání zastupitelstva vstal a řekl: Máme problém a potřebujeme to a to. Bude to stát víc peněz, ale je to potřeba. Vedení města a rada by měly určit, kdo je za to zodpovědný. Naději vkládáme do nových voleb,“ nechal se slyšet.

Miliony na chodníky i na příští investice

Po odečtení splátek úvěrů má město k dispozici 285 milionů. Letos chce za 180 milionů z přebytku zaplatit opravy chodníků a některých škol a využít je na další drobnější výdaje.

Zbývajících 100 milionů korun si chce odložit na investice v příštích letech. Podle Vlasáka jde o drobné záležitosti a řešit by se měly hlavně ty největší boláky na tváři krajského města.

Ne všechno se povedlo

Náměstek primátora Jindřich Vedlich, který je zodpovědný za oblast investic, kritiku odmítá, ačkoli uznává, že ne všechno se povedlo.

Podle něj je problém v zákonech, které přípravu akcí čím dál více komplikují, ale například i v systémové podjatosti. Ta hraje roli v případě Velkého náměstí a křižovatky Mileta, jež se stále nedaří opravit.

Otevření slunné loučky v Hradci Králové.
Léto uprostřed jara otevřelo slunnou loučku u bazénu

Kromě systémové podjatosti Vedlich zmínil i další komplikace. Problematická je podle něj i spolupráce se státní správou, personální situace na některých jejích důležitých odborech není ideální. „Další věcí, kterou chci zmínit, je problém s řešením výkupu pozemků. To také není záležitost investičního odboru. Fakt, že se nepodařilo ty peníze prostavět, je dán i opakováním hodnocení výběrového řízení na opravu zušky Střezina. Tam se měly proinvestovat už desítky milionů korun. Také společně investujeme s krajem a i zde vznikly problémy. Například uzavření mostu ve Svinarech odložilo opravu průtahu Malšovou Lhotou, na které se má město podílet,“ poznamenal.

Investičnímu odboru chybí pracovní síly, podle Vedlicha je to však obecný problém. Technicky vzdělaných vysokoškoláků se zaměřením na stavebnictví je nedostatek.

„Kritiku právního oddělení odmítám. Investiční odbor má dokonce pracovnici, která se specializuje přímo na veřejné zakázky,“ uvedl Vedlich.

Ačkoli je rozpočet v přebytku, stavět se podle něj daří. Náměstek zmínil stavbu kanalizace k lesnímu hřbitovu, šatny ve škole Milady Horákové, přechod v ulici Zborovského, pracuje se na opravě kostelíku sv. Mikuláše v Jiráskových sadech. Letos například začne stavba cyklostezky na Vysokou nad Labem. „Říká se, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Já nic neskrývám, ne všechno se podařilo, ale povedlo se mnoho věcí. Mám pocit, že se hledá viník. Registruji snahu chyby hodit na mě a úspěchy si přisvojit. Jmenovat nebudu,“ dodal Vedlich.

Další zástupci opozice zmiňují, že jim vadí určitá nepřehlednost v investicích města. „Je to jako porcování medvěda. Přebytek nehodnotím vysloveně jako selhání, ale chybí mi jasný seznam priorit. Postrádám vysvětlení a podklady,“ uvedla zastupitelka za ANO Monika Štayrová.

Rozloučení s hokejovou sezonou v Hradci Králové.
Obnovení hokejového sňatku podpořil Hradec miliony