Už jen 147 dní dělí krajskou metropoli od toho, aby se stala středobodem basketbalového světa. Tedy alespoň toho evropského. Na konci června (16. až 20.) totiž bude Hradec Králové spolu s Prahou hostit Mistrovství Evropy žen. To se do země v srdci starého kontinentu vrátí po sedmi letech.

Do města na soutoku Labe a Orlice však zavítá poprvé. Primátor města Zdeněk Fink bere pořadatelství akce nejen jako výzvu, ale také jako ocenění zdejších hráček pod vysokými koši, které patří k nejlepším v republice.

„Je to pro nás velký svátek. A to i vzhledem k tomu, že letos slavíme sedmdesát let ženského a pětasedmdesát let mužského basketbalu ve městě. Tak nám to tak krásně vyšlo a bereme to jako dar od mezinárodní basketbalové federace," řekl před představením maskota, hymny a ambasadorek turnaje Zdeněk Fink, který má k basketbalu velmi blízko a dlouhá léta jej sám hrával. „No, ale to byly ještě doby, kdy se tomu říkalo košanda," dodal primátor a připomněl, že Hradec Králové si pozvání mezi pořadatele vysloužil i díky výkonům zdejších Lvic, které dlouhodobě patří ke špičkám ligy.

„Další událost, která dle mého mínění našemu městu k pořadatelství pomohla, bylo úspěšně zvládnutí basketbalového Mistrovství Evropy hráček do šestnácti let," dodal Zdeněk Fink. Jeho slova potvrdil i generální sekretář ČBF Michal Konečný: „Ženský basketbal je jedním z nejpopulárnějších sportů v Hradci Králové. Navíc tu má dlouhou tradici a současný tým je vysoko v žebříčku. A navíc máme s Hradcem výborné zkušenosti s již zmíněným pořádáním U16." Podle Konečného právě úspěchy hradeckých Lvic hrály významnou roli i v tom, že právě Hradec Králové bude po dobu konání šampionátu domovem české reprezentace, která zde odehraje celou základní část mistrovství.

„Na Hradci Králové je znát, že tu ženský basketbal milují a určitě si cestu na mistrovství najdou," dodal Michal Konečný, který posléze se Zdeňkem Finkem, hejtmanem Jiřím Štěpánem a tváří turnaje Kateřinou Elhotovou, která by se měla taktéž po hradecké palubovce prohánět, odhalil maskota evropských klání - vílu Shiny - a hymnu Time to shine. „Ta je strašně podobná Katce (Elhotové)," shodly se při pohledu na éterickou maskotku turnaje hráčky ze zlaté éry českého basketbalu - patronky Mistrovství Evropy Hana Horáková, Eva Hlaváčková Vítečková a Ivana Večeřová. Všichni nakonec vyslechli oficiální hymnu turnaje, kterou složila i zazpívala Olga Lounová. Ta přiznala, že to pro ni byla velká čest. „Jen jsem se musela vypořádat s tím, že je to celé v angličtině. To mé posluchače asi překvapí. Ale myslím si, že se nakonec celá píseň povedla a našim holkám vlije sílu do šampionátu," řekla Olga Lounová s tím, že v souladu se svým hitem je obrovská optimistka: „Tyhle dámy zaútočí na první příčky."