Zatímco v Červeném Kostelci s jeho 8 tisíci obyvateli funguje hospic již takřka čtvrt století, Hradec Králové na podobnou službu stále čeká. Domácí hospicová péče v Hradci sice je, ale s druhou alternativou je to horší - lůžkový hospic chybí.

Peníze i pozemky

I to by se však v blízké budoucnosti mělo změnit. „Jsme těsně před podpisem smlouvy na pozemek pro tuto stavbu,“ nechal se slyšet ředitel hradecké diecézní Charity Jiří Stejskal a dodal, že tato potřebná služba by měla vyrůst na pozemku u Stěžer, který charitě převede Královéhradecký kraj. Další pomoc pak přislíbila církev, hradecké biskupství přislíbilo pomoci částkou deseti milionů. To se podle Jiřího Stejskala rovná zhruba jedné pětině předpokládaných nákladů.

„Kromě příslibu peněz a pozemků máme v ruce i studii. Tu však musíme ještě trošku zrevidovat tak, aby jsme se vešli do 50 až 55 milionů korun. Za tuto částku chceme vybudovat celý komplex s 15 lůžky, jehož součástí bude i zázemí pro domácí hospic,“ dodal ředitel Jiří Stejskal s tím, že chce, aby nebyl nový hospic poplatný době a spíše než nemocniční zařízení připomínal domácí prostředí. „Ještě se snažíme sehnat další potřebné peníze od kraje a města. Nevylučujeme ani jednání se státem,“ dodal ředitel, který reálné obrysy vzniku tolik potřebného hospice v Hradci Králové vidí v roce 2020.

V tomto mezidobí se alespoň zlepší podmínky v červenokosteleckém hospicu. Do konce příštího roku zde totiž dojde k vybudování novostavby, ve které se budou poskytovat terénní zdravotní služby, hospicová zdravotní péče a ambulance paliativní péče se stacionářem.

Celkové náklady projektu dle odhadu přesahují 16 milionů korun. Královéhradecký kraj letos poskytne 6 milionů korun s tím, že totožnou částku by měl poskytnout i v příštím roce. Zbývající část nákladů uhradí oblastní charita ze svých zdrojů. „Díky demografickému vývoji a dalším potřebám v oblasti sociálních služeb je nezbytné vybudovat odpovídající zázemí pro poskytování hospicové péče a na ní dále navazující služby. Z tohoto důvodu jsem velmi rád, že se zařízení v Červeném Kostelci do konce příštího roku dočká nového a odpovídajícího zázemí,“ řekl náměstek hejtmana Aleš Cabicar.

Z křižovatky Brněnské a Palachovy ulice v Hradci Králové by v budoucnu měly odbočovat trolejbusy.
Brněnská odsunula plán „čisté“ dopravy