Nové elektrobusy, které dopravní podnik nakoupí za 246 milionů korun, sníží produkci emisí v centru města a zároveň výrazně sníží i provozní náklady.

„Elektromobilitou autobusových linek město významně přispěje k ekologizaci dopravy, navazuje se tak na dlouhou tradici trolejbusů v Hradci. Podobný trend v obměně a doplnění vozového parku chceme nastavit i u městské policie nebo u jiných městských organizací,“ řekl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Dodavatelem nových elektrobusů je společnost SOR Libchavy. Všech dvacet vozů by mělo v garážích dopravního podniku parkovat do dvanácti měsíců od podpisu smlouvy, první dodávka bude v červnu příštího roku. V závěrečné fázi je také výběr dodavatele na tři nové trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem. „Na tyto elektrobusy a trolejbusy získal dopravní podnik dotaci z integrovaného regionálního operačního programu ve výši více než 236 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich s tím, že obměna vozového parku elektrobusy a trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem plně koresponduje se strategií ITI a strategií Smart cities.

Elektrobusy však vize města nekončí. Radnice také například plánuje inteligentní dopravní systém, nový odbavovací systém pro MHD nebo výstavbu dalšího trolejbusového vedení. Konkrétně jde o úsek od Brněnské třídy ulicemi Palachovou a Milady Horákové až na konečnou zastávku Pod Strání. Ta již má stavební povolení. Dopravní podnik bude žádat o dotaci na úhradu až 85 % uznatelných nákladů na tuto akci, která odhadem přijde asi na 18,5 milionu korun. Tato nová trolejbusová trať zvýší přepravní kapacitu na točně Pod Strání za využití kloubových trolejbusů a na lince 27 umožní stávající autobusy nahradit novými trolejbusy s bateriovým pohonem.

Hradecká doprava v číslech
V současnosti má hradecký dopravní podnik k dispozici 125 nízkopodlažních vozů pro městskou hromadnou dopravu, z toho je 91 autobusů, 31 trolejbusů a 3 elektrobusy. V Hradci Králové je provozováno 26 linek MHD, pět z nich je trolejbusových. Jejich celková délka je 323 kilometrů, trolejbusy jezdí na linkách o délce 36 kilometrů. Ve městě je 199 zastávek, 164 z nich je s prosklenou čekárnou. Ročně vozy hradecké MHD najezdí 6,1 milionu kilometrů, z nich 1,6 milionu kilometrů na trolejbusových linkách.