Vaše nominace byla nečekaná. Na kandidátce ODS jste byl na 8. místě a hlasy voličů vás „katapultovaly“ na třetí pozici.
Samozřejmě to pro mě bylo velké překvapení. Nakonec se situace vyvinula tak, že jsem byl osloven kolegy s tím, že bych byl vhodný kandidát na primátora. Tuto nabídku jsem po zralé úvaze přijal.

Jak dlouhá byla ta zralá úvaha?
Jelikož se hrálo o čas, dal jsem si na rozmyšlenou půl hodiny.

Jakým chcete být primátorem? Čím se chcete zapsat do dějin Hradce?
Nechci, aby to znělo jako fráze, ale chtěl bych být primátorem všech obyvatel města. Oni nám zcela jistě nedali hlas, abychom se hádali s opozicí, ale abychom spolupracovali a Hradec posunuli kupředu.

A co chcete, aby po vás zůstalo?
Především dobrá práce a nerozhádané zastupitelstvo.

Alexandr Hrabálek
Narozen 2. června 1956 v Uherském Hradišti

Ženatý, otec dvou dcer.
Je autorem či spoluautorem 24 patentů.

Od roku 2003 byl proděkanem Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, od roku 2006 do roku 2014 děkanem této fakulty, od roku 2014 do roku 2018 proděkanem, od roku 2018 je vedoucím katedry organické a bioorganické chemie.

Na co se chcete ve městě zaměřit?
Je toho dost. Je připravena rekonstrukce Velkého náměstí, Benešovy třídy či výstavba severní tangenty. Také bych byl velmi rád, kdyby se podařilo vymýtit kamiony z Hradce. Ale mám i své investiční přání - přestavbu Pajkrovy flošny.

Jak s odstupem času hodnotíte koaliční vyjednávání?
Bylo velmi korektní a místy až přátelské. Samozřejmě si každý hájil své, ale nakonec dopadlo vše tak, že jsme se domluvili v klidu. A co považuji za velké plus, že mezi námi není žádného stínu.

Problémem však může být těsná většina v zastupitelstvu.
Toho jsme si vědomi, že je nás pouze devatenáct. Teď jsem chtěl říct - proti osmnácti. Ale doufám, že tomu tak nebude a naše návrhy najdou podporu i u opozice.

Ve světě máte 24 různých patentů. Už máte v šuplíku i patent na hradecké problémy?
To bohužel nelze chránit, ale myslím si, že v koalici máme lidi, kteří si s tím budou vědět rady.

Jste specialista na léky, které pronikají kůží do organismu. Co potřebuje Hradec pro léčbu?
Průnik léčiv přes kůži jsem se snažil řešit akceleranty. I zde by to chtělo nějaký akcelerant, který by urychlil dění ve městě, a také akcelerant, který by urychlil to, aby lidé k sobě měli blíže a byli schopni spolupracovat.

Do voleb jste šel jako nezávislý kandidát. Neuvažujete teď o vstupu do ODS?
Zatím jsme se o tom příliš nebavili. Avšak jako své plus beru to, že jsem kandidát, který je mimo strany, a tedy kandidát, který by možná ty znesvářené části a oddíly právě tou nestranickostí mohl spojit. Ale možná je to příliš vysoká ambice.

Podpis koaliční smlouvy v Hradci Králové.
Hradci bude vládnout koalice