VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hostinští na východě Čech vymýšlejí kličky, jak zákaz obejít. Uspějí?

Východní Čechy - Hospodským se na rozdíl od veřejnosti zákaz kouření v restauracích nelíbí a vymýšlejí kličky, jak ho obejít.

30.5.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Vojtěch Štancl

Zákaz kouření v hospodách flagrantním způsobem porušuje základní práva, zlobí se mnozí hostinští. Další to sice berou jako další ťafku pro jejich podnikání po prosincovém zavedení EET, ale jsou mnohem smířlivější. A samotná veřejnost zákaz kouření v restauracích spíše vítá.

„Můj dům, můj hrad. Když se někomu nelíbí moje kuřácká restaurace, tak přece do ní nemusí chodit. Samo od sebe vzniká řada nekuřáckých podniků. Tak proč se do toho intervenuje stát a má takovou péči o naše zdraví?" řekl Karel Uhlíř z Chrudimě, provozovatel jednoho zdejšího baru.

Zajímavá je skutečnost, že jeho bar je již od předloňského roku nekuřácký. Zákaz kouření mu však vadí z principu, jako porušení podnikatelských svobod.

„Udělali jsme tu předloni anketu mezi kuřáky - nekuřáckých štamgastů bylo zbytečné se ptát - a z ní vyplynulo, že naprostá většina z nich by uvítala konec kouření, že si vždy raději skočí zapálit ven k popelníku," dodal Uhlíř.

Řada dalších hostinských však už hledá kličky, jak zákon obejít. Jednou z cest by podle některých výkladů právníků mohlo být zrušení veškerých jídel podávaných na místě, čímž by daný podnik přestal být „stravovací provozovnou", na kterou se zákon vztahuje. V prodeji by mohly zůstat jen balené pochutiny, například oříšky, tyčky a podobně.

Cestou zrušení kuchyně se však logicky asi vydá jen málokterý podnikatel, finančně by na tom tratil.

Otázkou, kterou zodpoví až zkušenosti z ostré praxe zákona, je také varianta změny hlavně menších provozoven na venkově v soukromé kluby. První část klubových hospod vznikla už v prosinci, a to kvůli EET.

Podle právníků však zřízení klubu problém s kouřením nevyřeší. „Asociace hotelů a restaurací ČR proto rozhodně nedoporučuje obcházet protikuřácký zákon vytvářením klubů," píše se v analýze, kterou má Deník k dispozici.

„Zákaz kouření se obecně vztahuje na provozovnu stravovacích služeb, což je každý prostor podniku, kde se podávají pokrmy určené k přímé spotřebě v tomto prostoru. Zákaz kouření by nebylo možné obejít ani v případě, že by členové klubu za poskytnutou stravu neplatili," napsali právníci. A kontroly prý „budou zkoumat obsah činnosti, nikoliv označení zařízení".

Autor: Kamil Dubský

30.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šťastní vítězové. Hráči Gist teamu dokázali ve finále vymazat tříbrankové manko a následně ovládli penalty.

Triumfoval Gist team, Atlético Chuligan třetí

Ilustrační foto

V sobotu se koná ples kosteleckého hokeje

Čůčobraní určí nejlepší a nejnechutnější nerévová vína

Královéhradecko, Žďár nad Metují - Již 30. kapitolu jedinečné knihy nazvané „Čůčobraní“, začnou v sobotu odpoledne psát v pohostinství ve Žďáru nad Metují. Tradičního setkání výrobců ovocných vín se mohou zúčastnit všichni ti, kdo do 16 hodin přihlásí svá čůča. „Od každého vzorku musí být dvě typizované jednolitrové láhve,“ připomíná Libor Martínek.

Dobrušští muži vévodí pořadí Královéhradecké ligy

Rychnovsko - Florbalové soutěže pokračovaly po vánoční přestávce dalšími zápasy.

Hejtman pozval turisty na východ Čech z prvorepublikové kavárny

Královéhradecko - Od čtvrtka až do neděle brněnské výstaviště hostí Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech Regiontour a Královéhradecký kraj na něm nechybí.

Votroci hrají o finále zimní ligy

Hradec Králové - Je to tři roky, co fotbalisté Hradce ovládli zimní Tipsport ligu. Letos mají nakročeno do čtyřčlenné finálové skupiny.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>