Z odlivu štamgastů má obavu například provozovatel hronovské Stovky u Gurina. Ten prý už nekuřáckou hospodu zkoušel udělat, ale s ohlasem se to nesetkalo. „Mně osobně to nevadí. Jsem sportovec a nekuřák. Na restauraci to ale bude mít asi hodně velký vliv. Většina lidí si přijde na pivo a u toho si zapálí. Je to tak 80 procent hostů. Zda budou chodit i po případném zákazu, to se nedá předvídat, ale určitě se to na návštěvnosti projeví," míní Jiří Frýba.

Předvídá, že zákaz by byl příležitostí pro rozmach různých soukromých klubů či pochybných náleven v garážích.

Různý pohled na případný zákaz mají návštěvníci restaurací. Někteří argumentují, že omezení by mělo zůstat v režii samotných provozovatelů restauračních zařízení.

„Myslím si, že to je všechno nesmysl. Když si zajdu na pivo, tak si u toho chci také zakouřit. Zakazovat něco celoplošně je špatné. O tom by si měl rozhodovat provozovatel zařízení podle toho, jaká mu chodí do hospody klientela. Připadá mně to jako likvidace podnikatelů," míní třeba Miroslav Opatrný.

Se zákazem kouření naopak souhlasí Karel Mityska, kterému zakouřené prostředí vadí. „Kouření v uzavřených prostorách není dobré. Špatně se tam dýchá a všechno oblečení vám nepříjemně načichne," uvádí Karel Mityska.

Některé restaurace už zákaz kouření mají a nijak je to nepoškodilo. Obavu z odlivu zákazníků proto nemá Jiří Prouza z restaurace ve Žďáru nad Metují. Jeho provozovna je už nyní nekuřácká a prý to lidem nevadí. „Sám jsem nekuřák a podle mého názoru jsem pro. Kdo chce kouřit, tak si může odskočit na tu chvíli ven," míní Jiří Prouza.

Třeba v centru Walzel v Meziměstí mají prostory pro kuřáky a nekuřáky oddělené. „Investovali jsme do výkonně klimatizace, která zajistí v místech kde se kouří čistý vzduch. Pokud se schválí zákaz kouření, bude to zmařená investice. Co to udělá s návštěvností zatím netušíme, ale asi by to nebylo tak drastické. Rozhodnutí by ale mělo záviset na provozovateli," uvedl manažer Walzele Tomáš Svoboda.