Změna nebo známá tvář? Lidé již podruhé volí v přímé volbě prezidenta. Kdo jím bude se ukáže buď už dnes odpoledne, v případě, že by některý z devíti kandidátů získal nadpoloviční většinu hlasů, nebo příští týden po duelu mezi dvěma nejúspěšnějšími.

Celkem se v Česku volí v 14 866 okrscích. Na Trutnovsku pak lidé k urnám vyrážejí nejen kvůli prezidentské volbě, ale také aby vybrali nového senátora. Z prvního kola volby vzešel původní senátor Jiří Hlavatý (ANO 2011), kvůli kterému se volby konají a který se po parlamentních volbách vzdal poslaneckého mandátu, a starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN).

První den volby bylo ve volebních místnostech plno. „Zájem o volby je vyšší než během parlamentních voleb, které se konaly na podzim,“ zhodnotila Adéla Krištufová, která zasedla do volební komise v Rychnově nad Kněžnou. V pátek k urnám vyrazili hlavně ti, kteří chtějí mít o víkendu volno nebo míří na hory. Mnoho z lidí, kteří letos nebudou během voleb doma, si však vyzvedlo voličské průkazy. Větší počet voličů čekají díky tomu v Orlických horách i Krkonoších.

Ilustrační foto
Policisté u uren. Mají zajistit, aby volby proběhly hladce

První den voleb: selfie na lyžích, soutěž vesnic i životní premiéra

Východní Čechy - První den historicky druhých přímých prezidentských voleb v České republice byl pro některé z voličů volební rutina, pro jiné mimořádný, protože premiérový zážitek, někteří museli s lístkem svého kandidáta urazit pořádný kus cesty.

A nebylo málo těch, kteří jej ozdobili tak trochu recesí. Alespoň ve východních Čechách.

Nejmenší v kraji

V malebné obci Kostelec na Jičínsku se nachází vůbec nejmenší volební okrsek v regionu. Má dvacet osm oprávněných voličů. „Volební účast tady bývá poměrně vysoká, kolem šedesáti až sedmdesáti procent. Když tady někdo nejde volit, tak se na něj všichni ostatní sesypou,“ popisuje dvacetiletá členka volební komise Marta Velártová. Dodává, že při posledních volbách měla zdejší komise nejrychleji sečtené hlasy. „Malé okolní vesnice mezi sebou závodí,“ upřesnila včera odpoledne s úsměvem předsedkyně komise.

Dámská sestava

V Horní Kalné na Trutnovsku vítá voliče pro první kolo prezidentských a druhé kolo senátních voleb kompletní dámská sestava. Šestičlenná volební komise je totiž složená výhradně z žen. Zájem o prezidentské volby je v porovnaní s prvním kolem senátních voleb, které proběhly minulý týden, rapidně větší. Někteří voliči jsou však ze souběhu voleb zmatení, přinesli si totiž volební lístky kandidátů do Senátu, kteří figurovali v prvním kole. Hlasovací lístky pro rozhodující druhé kolo o senátorský mandát mezi Janem Sobotkou a Jiřím Hlavatým přitom dostanou až přímo ve volebních místnostech. Jiní se pro změnu dostavili k volbám bez občanských průkazů a museli se pro ně vracet domů. Nejistotu vnáší mezi voliče i skutečnost, že lístky pro vybrané kandidáty na prezidenta a senátora vkládají do jediné obálky, což se dosud při žádných jiných volbách nestalo. Jakkoliv ministerstvo vnitra ujišťovalo, že problém nenastane, tak už nyní je jasné, že některé hlasovací lístky budou neplatné.

Poprvé

Osmnáctiletý Dominik Špinar z Kostelce nad Orlicí včera volil poprvé, a hned prezidenta. „Jdu volit, protože mi záleží na tom, aby byla Česká republika v pořádku. V předvolebních debatách pro mne bylo důležité, jak se který kandidát vyjadřuje a jaké jsou jeho názory. Myslím si, že přímá volba je dobrá věc. Rozhodnou občané sami a ne nějaký blbec v parlamentu,“ řekl před svojí životní premiérou.

Volební místnosti jsou v sobotu otevřené od 8 do 14 hodin.