Bude sloužit pro veřejné bruslení i k hokejovým zápasům. Ve výšce tisíc metrů nad mořem půjde minimálně o český unikát.

Je to největší letošní investice provozovatele lyžařského areálu SKiMU, který do novinek a zlepšení servisu pro návštěvníky vložil deset milionů korun. Letos, v roce 10. výročí areálu, zároveň odstartoval největší investiční akci za celou dobu provozu. Stát ho bude desítky milionů korun a přinese propojení dvou středisek areálu, Pomezek a U Kostela, vzdálených od sebe tři kilometry.

CHLADÍCÍ KOBERCE A ROŠTY
Osvětlená ledová plocha o rozměrech 12x24 metrů bude otevřená třikrát v týdnu v odpoledních a večerních hodinách. „Mobilní ledové kluziště udržuje vrstvu sedm až deset centimetrů ledu. Letošní rok bude zkušební. Uvidíme, jak bude fungovat v našich podmínkách tisíc metrů nad mořem,“ říká ředitel lyžařského areálu SKiMU v Malé Úpě Martin Buček. Zkraje prosince chtějí začít ledovat. Náročný provoz si vyžádá každodenní údržbu. Vyzkoušet na něm chtějí i hokejové zápasy.

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě.
Pivovar Trautenberk získal zvláštní cenu za architekturu

„Na rozdíl od klasických systémů, používajících různé druhy trubkových konstrukcí chladící plochy, jsou naše systémy založeny na mnohem účinnějších technologiích s chladícími koberci a rošty. Systém chladících žebrovaných trubek dokáže s mnohem vyšší účinností přenést chlad do tvořícího se ledu a společně tak snížit energetickou spotřebu kluziště až o 20 procent,“ popisuje Martin Buček. Mobilní kluziště lze vybudovat na jakékoliv rovné a zpevněné ploše, například náměstí, hřišti, parkovišti a podobně.


PROTNOU STŘEDISKA
Propojením lyžařských středisek Pomezky a U Kostela, vedeného od Lesního hřebenu přes údolí Černá Voda až k Pomeznímu hřebenu, se zabývají vlastníci areálu sedm let. Po vyjednáváních s ochránci přírody, po kterých zredukovali původní plány, a administrativních procesech podnikli letos první reálné kroky. V oblasti náletových dřevin provedli úpravy sjezdových tratí tak, aby vzájemně navazovaly na promyšlené protnutí obou lokalit.

Závody na historických lyžích a saních, závod ve skoku ladném a soutěž o nejlepší historický kostým. Do Malé Úpy se sjíždějí závodníci z celých Krkonoš a okolí.
Krakonošovým lyžníkům podmínky sedly. Zima, jak má být, lebedili si

Upravili dojezdový úsek U Kostela. O 170 metrů prodloužili sjezdovku Černá Voda, o 170 metrů také sjezdovku Hakar a obě propojili. Příští rok přijdou investice do vleků, jimiž si lyžaři přiblíží cestu mezi středisky. „Vybudujeme také propojovací cestu. Stane se z ní populární, široká sjezdovka, na kterou budeme chtít umístit pohádkové bytosti. Lyžování musí být pro děti zábava, jenom tak je udržíme u sportu,“ namítá Martin Buček. V údolí Černé Vody v místě, kde se zkříží sjezdová trať s oblíbenou běžkařskou trasou, se objeví menší tunel pro vyznavače bílé stopy.

V poslední fázi, která má za dva roky celé propojení završit, přesunou dětský park na kopec pod pivovar Trautenberk. Postaví tam pokladny, půjčovny lyží a lyžařskou školu. „Všechny sjezdovky tak budou mít lyžaři dosažitelné, aniž by museli sundávat lyže a nechali se převážet skibusy. Získají více prostoru pro lyžování,“ označuje výhody propojení středisek ředitel lyžařského areálu v Malé Úpě.

Pavel Tomáš a jeho Sokolí boudy jsou vítězem třetího ročníku Maloúpské vařečky o nejlepší krkonošskou polévku.
Lidem nejvíce chutnala kulajda, uvařili ji z krkonošských hřibů a kopru
Závody na historických rohačkách v Malé Úpě připomněly tradici přepravy na horách, sváželo se na nich dřevo a seno. Sloužily také jako velká atrakce turistům.
OBRAZEM: Polský vítěz dopoval, nejvíce vyfiknutí byli Žacléřáci

Ve spolupráci s obcí budou pokračovat akce ve stylu Malá Úpa, velká zábava. Jízda rohaček, závody v historických kostýmech, koncerty, masopustní karneval, loutkové divadlo, pravidelné tvůrčí dílničky. To všechno bude patřit k zimě v Malé Úpě.