„Ano, volil jsem pana profesora Drahoše, považuji ho za velmi kvalitního kandidáta. A vzhledem k výsledkům v kraji je vidět, že stejný názor jako já měla i řada dalších voličů,“ řekl Deníku po ukončení sčítání.

K Drahošovi se hlásil i pardubický hejtman Martin Netolický, který je také členem ČSSD. Mnoho jejich spolustraníků však naopak preferovalo Miloše Zemana. Současný předseda sociální demokracie Milan Chovanec se dokonce v sobotu objevil při Zemanově projevu ve skupině prezidentových nejvěrnějších příznivců.

Hejtman Štěpán se však vážných neshod ve straně neobává: „ČSSD byla vždy názorově široce rozkročenou stranou, takže podporu měli oba kandidáti.“ Podle něj tato situace vyplývá z určité exkluzivity přímé volby prezidenta.

Jiří Štěpán připustil, že prezident Zeman má na „některé politické subjekty“ velký vliv. „Je ovšem známo, že z ČSSD odešel,“ konstatoval.

Přítomnost Chovance v blízkosti Zemana při povolebním vítězném projevu hejtman nechtěl komentovat. „To je spíše otázka na pana Chovance,“ uvedl, ale připomněl, že už 18. února se v Hradci Králové koná mimořádný sjezd sociální demokracie. „Tam se ukáže, zda důvěru dostane Milan Chovanec či někdo jiný,“ uzavřel Jiří Štěpán.