Jejich stará stanice v ulici Na Valech půjde nyní na jaře k zemi a místo ní vyroste zbrusu nová, a to do konce příštího roku. Stěhování vybavení zabere hasičům více dní, ale už během středy přemístili většinu věcí, včetně zásahové techniky. Na dočasnou změnu si musí zvyknout nejenom hasiči, ale také místní obyvatelé a především řidiči, kteří by jim měli zajistit bezpečný výjezd.

„Jednotky budou k zásahům vyjíždět z Hradecké ulice za obchodem se sportovními potřebami Active sport. Úsek, kde se kříží výjezd jednotek a hlavní komunikace I/33 je označen dopravním značením, ale bude zde chybět výstražné světelné zařízení,“ upozornila mluvčí krajských hasičů Martina Götzová a velitel stanice Pavel Petiška dodal: „Místní občany prosíme o pochopení a řidiče o to, aby vždy umožnili hasičským vozidlům mířícím k zásahu bezpečný výjezd.“

A jaká bude nová požární stanice? Tato novostavba bude sloužit pro jednotky HZS Královéhradeckého kraje a JSDH Jaroměř. V objektu bude umístěna profesionální hasičská jednotka s počtem 21+1 hasič, vykonávající nepřetržitou službu ve třech směnách v počtu 7+1 hasič. „Oproti současnému stavu je v plánu rozšíření zázemí pro posádku, jeden člen na směnu bude navíc, a to kvůli zvyšujícímu se počtu zásahů a vzhledem k plánované výstavbě dálnice D11 v blízkosti stanice,“ vysvětlila mluvčí. V roce 2018 zasahovala jednotka HZS ze stanice Jaroměř u 465 zásahů. Bylo jich o 33 více než v roce 2017.

Náklady na vybudování nové stanice se vyšplhají na zhruba 81,4 milionu korun, z toho čerpá HZS Královéhradeckého kraje dotaci z Evropské unie ve výši 55,8 milionu korun.

Ilustrační foto
Domov pro seniory čeká přestavba. Přibudou lůžka