Hasiči včera odčerpávali vodu ze sklepů například v České Skalici, v Náchodě či Rudníku na Trutnovsku, hodně práce ale měli především v Dobrušce. Tam se rozvodnila Dědina a nestíhala kanalizace, zatopeno bylo několik sklepů. V sousedních Mělčanech zase koryto řeky zatarasily ledové kry.

Časté byly také zásahy hasičů u popadaných stromů na podmáčených svazích. „Naše jednotky byly povolány například do Vamberka k sesuvu podmáčené půdy ze svahu, který zasypal příjezdovou silnici k jedné provozovně a způsobil pád stromů. Hasiči spadlé kmeny rozřezali a zeminu z komunikace odstranili nakladačem,“ uvedla mluvčí hradeckých krajských záchranářů Martina Žahourková.

Kvůli sesunutým podmáčeným svahům bylo včera uzavřeno i několik místních silnic v okolí Vysokého Mýta.

Výstraha meteorologů před povodněmi platí do dneška a zatím jim (bohužel) vycházela, a to včetně předpokládaného množství srážek.

Ve východních Čechách v úterý nejvíc napršelo v okolí Králického Sněžníku v Dolní Moravě spadlo 47 milimetrů srážek. V Orlických horách to bylo kolem 25 milimetrů, na ostatním území regionu většinou do deseti milimetrů. Dnes se už má začít vyjasňovat. Další příděl přeháněk, a to ještě většinou sněhových, meteorologové předpovídají až na pondělí.

(kim)