"V součtu sedm jednotek hasičů vyslal operační důstojník v 12:18 hodin k ohlášenému požáru přístavku rodinného domu s dílnou do obce Jasenná. Požár se rozšířil z prostoru dílny po dřevěné stropní konstrukci do další části domu, sálavé teplo tvořící se pod plechovou střechou v kombinaci se zplodinami hoření poškodily větší část objektu," uvedlka mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu těsně po 14. hodině. Na odvětrání prostor hasiči nasadili přetlakovou ventilaci. Hasiči museli dále rozebírat střešní konstrukci, aby vyhledali a dohasili skrytá ohniska.

"Požár byl zlikvidován v 15:50 hod., dohlídku nad požářištěm drží místní dobrovolná jednotka," řekla mluvčí.

Jiří Malík, předseda spolku Živá voda a člen Výboru pro krajinu vodu a biodiverzitu při Radě vlády pro udržitelný rozvoj.
Unikátní náprava krajiny Model Zdoňov aspiroval na "nobelovku" za vodu

Zásah prováděli hasiči v dýchacích přístrojích, voda musela být dovážena k místu události kyvadlově. Aby měli zasahující na místě dostatek dýchací techniky, přijel z královéhradecké centrály protiplynový kontejner.

Způsobená škoda je předběžně odhadnuta na 3,5 milionu korun. Příčina požáru je zatím neznámá. 

Ilustrační foto
Omikron řádí, někteří dopravci museli najet na prázdninový provoz

"Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování, na ohledání požářiště bude spolupracovat vyšetřovatel hasičů s odborníky z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče. Při události nebyl nikdo zraněn," dodala mluvčí hasičů.

Na místě události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Jaroměř, Náchod a Hradec Králové a JSDH Jasenná, Černilov, Opočno a České Meziříčí.