Pořadatelé oznámili, že událost pojmou jako setkání občanské, přátelské, ale zejména povzbuzující a inspirující k životu ve svobodné společnosti, kterou je třeba stále zodpovědně udržovat. Setkání pořádají dvě vrchlabské skupiny lidí. Jde o iniciativu Krkonošské kavárny a také skautského třetího oddílu Sv. Vavřince, který patří pod skautské středisko Dobráček Hostinné.

Podvečerní akce naváže na odpolední skautskou hru, která má dětem z oddílů přiblížit, podobně jako v předchozích letech, rozdíl mezi demokracií a totalitou a vede je k tomu, že o svobodu a demokracii má smysl se zasazovat, i když to může znamenat riziko.

Hru, které se účastní desítky skautů z Vrchlabí i z okolních oddílů a středisek, například Hostinného, Mostku, Dolní Kalné nebo Lánova, připravili Pavel Žalský (skautskou přezdívkou Dingo) a další ze skautských vedoucích Jonáš Erlebach (Drak). Ruku k dílu přiložili také skauti z bratrského střediska Krakonoš ve Vrchlabí.

„Kromě listopadu 1989 připomeneme i odkaz 17. listopadu 1939, kdy se zvedli českoslovenští univerzitní studenti proti nacistické okupaci. Připomeneme si i výzvy, které nám dnes tato data přinášejí. Zapálíme společně svíčky. Zacinkáme klíči. Uslyšíme písně spojené se Sametovou revolucí. Postavíme symbolickou Zeď svobody proti tomu, co tuto hodnotu ohrožuje. Vyslechneme ty, kteří nás mohou povzbudit a inspirovat i k drobnému podílu na občanské společnosti,“ přiblížil Pavel Žalský program sobotního Festivalu svobody.

Špitálský most v Trutnově.
Třetina mostů dostala špatné známky