VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmáři: Supermarkety nás moc nechtějí

Rychnovsko - Dostat své zboží do velkých obchodních řetězců není pro malé pěstitele a chovatele snadné. Někteří to ani raději nezkoušejí. Své výrobky nabízejí přímo ze dvora.

12.4.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Produkty regionálních farmářů v regálech místních supermarketů nenajdete. Prodávají se buď „ze dvora", rozvozem nebo na farmářských trzích – povětšinou jen v Praze a větších městech. Důvodů, proč nejsou k dostání ve velkých obchodech v okrese, je několik.
Farmář Ondřej Podstavek své produkty do „obchoďáku" nabízel. Myslel si, že může zásobovat konkrétní prodejnu na Rychnovsku. Není to však tak jednoduché.


Musí do centrálního skladu


„Musel bych vejce, mléko nebo zeleninu dovážet do centrálního skladu, odkud by je distribuovali do jednotlivých obchodů. Jenže to nejde. Nemohu například zaručit, že slepice snesou dostatek vajíček a že jejich produkce nebude kolísat," vysvětluje farmář. Dopravovat zboží do ústředního skladu by se mu také nevyplatilo.


Na nedostatek zákazníků si však stěžovat nemůže. Lidé si do jeho farmy našli cestu sami. „Jezdí k nám zákazníci z celé České republiky a zájem vzrůstá. Lidé už jsou asi otráveni. V televizních reportážích vidí, jak je supermarkety okrádají a šidí a chtějí poctivé produkty," míní Ondřej Podstavek.
Podle mluvčího obchodní sítě Tesco, se tento řetězec snaží lokální farmáře podporovat. „Vybíráme je podle sortimentu a kvality nabízených výrobků za odpovídající ceny. Zajímá nás také historie a tradice potenciálního dodavatele," prozrazuje Jiří Mareček.


Miloš Kurka, který pěstuje bio zeleninu třetím rokem, má však jasno. „Obchodní řetězce slibují, že podpoří regionální farmáře. Ale podmínky jsou stále nevýhodné. Zásobovat jednu konkrétní prodejnu zkrátka není možné," popisuje.


Většina z toho, co vypěstuje, prý putuje do Prahy a něco prodá takzvaně „ze dvora" – zákazníci si pro zboží přijdou sami. V současnosti Miloš Kurka také zvažuje možnost dovážet svou zeleninu do hradeckého obchodu Terno.


Ten totiž patří do stejné sítě jako členská družstva Coop, která se snaží o podporu lokálních farmářů.


„Prodáváme hlavně masné výrobky z místní produkce. Mléčné výrobky zatím ne. Kdyby však měl někdo zájem a dohodli bychom se na veškerých podmínkách, nebyl by problém nabízet je v našem obchodě," říká Marta Bednářová z družstva Coop v Kostelci nad Orlicí. Jednotlivé prodejny si totiž své dodavatele mohou vybírat samy.


Uživí se, ale snadné to rozhodně není


Farmáři si však na nezájem zákazníků prý stěžovat nemohou. Uživí se, i když to podle nich není vždy jednoduché. Manželé Sokolovi na své ekofarmě vyrábějí mléčné produkty a prodávají i maso a uzeniny. V supermarketu by je však nabízet nechtěli.


„Neláká nás to. Vyhovuje nám prodej na trzích a rozvozem. Kdokoli se u nás zastaví, může si výrobky zakoupit a podívat se, v jakém prostředí vznikají. Toho se nechceme vzdávat," prozrazuje Monika Sokolová. A rezervovaný vztah k velkým obchodů, mají i další farmáři na Rychnovsku. Myslí si, že je supermarkety zkrátka nechtějí, protože by na jejich výrobcích tolik nevydělaly. Lákají je proto menší prodejny s potravinami a farmářské trhy.
„Zásobujeme obchody s bio produkty. Dostat se do marketu jsme ani nezkoušeli. Podmínky nejsou nejlepší," potvrzuje slova ostatních farmářů Radek Sus, který se svou rodinou chová ovce, pěstuje ovoce a zeleninu a vyrábí mošt.

Jak to vidí Silvie Špryňarová?

Sice kvalitní ale drahé. To bývá nejčastější argument, proč nekupovat potraviny a výrobky od malých farmářů. Navíc dostupnost je mizerná. Jenže ono to není tak černobílé, jak se věc často podává. Ano, výrobky farmářů nepatří k nejlevnějším, jenže vezměme si jejich kvalitu, domácí suroviny a k tomu hodiny času strávené při jejich výrobě. Když si to tak spočítáte, na žádné velké vískání to není. Navíc v dnešní době silné konkurence na trhu, se markety a velké obchodní řetězce snaží cenu nakupovaných produktů stlačit na co nejnižší možnou úroveň. Důvod? Jednoduchý. Každý chce přeci vydělat. A tak představa domácích lokálních potravin v hypermarketech zůstává v rovině zbožných přání. Leda by se farmáři rozhodli, že ze svého byznysu udělají charitu. Je to tak trochu začarovaný kruh. Ale kdo chce, tak si cestu do dvora s domácí zeleninou, ovocem a voňavými sýry najde.

Autor: Redakce

12.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Černý led v kopci může způsobit, že auta kloužou zcela neovladatelně.
AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Hudebník a dirigent Václav Hybš.

Orchestr Václava Hybše navodí vánoční atmosféru i v Kostelci

Zámek se proměnil v ráj betlémů

Rychnov nad Kněžnou - Osm desítek betlémů je k vidění v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou. Tradiční výstava se koná v kulisách Hladíkovy síně, která již od osmého prosince láká návštěvníky k obdivování různorodých řemeslných vánočních skvostů.

Čermák: „Prošli jsme si klasickou kocovinkou“

Rychnov nad Kněžnou /ROZHOVOR/ - Rychnovští fotbalisté přezimují na jedenáctém místě tabulky krajského přeboru.

Dohrávku začalo lépe Opočno, Jičín udeřil „slepenými“ góly

Opočno - V dohrávaném utkání jedenáctého kola Krajské ligy hokejisté Opočna podlehli lídrovi z Jičína 1:4. V neděli 17. prosince se Baroni střetnou se stejným soupeřem, tentokrát na jičínském ledě.

Pocta Miloši Formanovi: Hoří, má panenko slaví padesátiny na Střelnici

Královéhradecko, Vrchlabí - „Na Vrchlabí nedám dopustit. Pro mě je to hned po Praze nejdůležitější město,“ vyslovil Miloš Forman svůj vztah k Vrchlabí. V pátek se stane jeho významnou osobností.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT