Ceny pohonných hmot překonávají nová a nová maxima.

Benzin Natural 95 v posledním týdnu zdražil o dalších asi 20 haléřů na rekordních 36,54 koruny za litr. Na historických rekordech je i nafta, nyní stagnuje na 36,65 Kč/l. A to přidělává velké vrásky zemědělcům, zvlášť poté, co jim hrozí zrušení cenových úlev na naftě spotřebované při podnikání.

Záměr zrušit pro zemědělce takzvanou „zelenou naftu“ oznámil ministr financí Miroslav Kalousek. Rozuměj nikoliv zelenou naftu jako biopaliva, nýbrž skryté dotace, kdy jim stát vrací z každého litru téměř sedm korun.

„Pokud se to udělá, tak nerovné podmínky mezi námi a starými zeměmi Evropské unie se prohloubí. Tentokrát ne vinou Bruselu, ale cílenou politikou české vlády, takže s tím samozřejmě nesouhlasíme,“ uvedl prezident agrární komory Jan Veleba.

Podle farmářů vrací spotřební daň z nafty většina zemí EU. Proti záměru ministerstva je i zemědělská veřejnost a agrárníci o návrhu s Kalouskem chtějí jednat.

„Vracení části spotřební daně z nafty použité pro zemědělskou výrobu má své opodstatnění. Je potřebné také pro údržbu těch pozemků, na nichž to není jinak ekonomicky zajímavé, avšak potřebné pro životní prostředí,“ dodal Jaroslav Šebek z Asociace soukromého zemědělství.

Dnes mají farmáři nárok na vrácení 60 % spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. To odpovídá zmíněné úspoře necelých sedmi korun na litru. Opatření má do státního rozpočtu přinést ročně 1,6 miliardy korun.

(kim)