V Chlumci nad Cidlinou bylo loni v listopadu celkem 61 výherních automatů, v Rychnově nad Kněžnou měli 124 přístrojů.

Na třetím místě skončil Nový Bydžov, kde na jeden automat připadlo 93 lidí.

Na opačném pólu stojí města Nová Paka a Dvůr Králové nad Labem, kde radnice provozování výherních automatů od ledna roku 2014 nekompromisně zakázaly. Ve Dvoře o tom lidé rozhodli v referendu, pro úplný zákaz výherních automatů a videoloterijních terminálů bylo 81,99 procent hlasujících

V Nové Pace zastupitelstvo města přijalo vyhlášku o zákazu provozování loterií a jiných podobných her. „Město sice přijde o zhruba čtyři miliony korun, ale v kapsách jejich občanů zůstane deset až jedenáct miliónů. Ty mohou využít pro sebe a své rodiny smysluplnějším způsobem, než je hodit do bedny," řekl tehdy zastupitel Josef Cogan.

Od té doby v obou městech výrazně klesla kriminalita. Ještě v roce 2013 zaznamenali ve Dvoře Králové 485 trestných činů, loni to bylo 285 skutků. Nová Paka se dostala z 206 na 149 trestných činů.

Index Deníku pohledem kraje
Pomohl zákon o loterijních hrách a hazardu omezit výherní automaty?

Ano, zákon o loterijních hrách pomohl omezit výherní automaty. K tomuto názoru se přiklonilo 66 procent respondentů z Královéhradeckého kraje.

Z odpovědí našich respondentů

Jan Veselý (49), astronom a popularizátor vědy: Automaty nevyhledávám, ale všude, kde byly, zůstávají i nadále. Tak se mi zdá, že k omezení nedošlo.

Jan Meier (64), knihovník, Broumov: Losy nekupuju a do automatu bych ani neuměl vhodit dvacku. Tenhle zákon se mě netýká.

Zdeňka Rychterová (47), předsedkyně spolku Hořeňák: Statistiku neznám, ale herny jsou stále, ať se již maskují za cokoli. Změnu můžeme čekat, až si stálý hráč, si nezahraje, protože obsluze vyskočí z databáze, že nepracuje a pobírá pouze dávky… Možná si stát vzal velké sousto, když chce vychovávat touto cestou.

Martina Váňová (32), vedoucí Muzea papírových modelů v Polici nad Metují:  Asi ano. Výběr hrát nebo nehrát má ale každý z nás ve svých rukou.

Iveta Mečířová (55), ředitelka Městského muzea Nová Paka: Ano, ale jak kde. Například v Semilech je herna naproti Domu dětí, u školky…