Nákladní automobily kvůli masivním opravám silnic v Náchodě jezdí po objízdné trase už od jara 2016. Stavbaři ve čtvrtek příhraniční město zprůjezdní a kamiony tak budou opět mířil po přímé trase na Českou Skalici a Jaroměř.

„Jsem rád, že se počet kamionů, které Trutnovem projížděly, sníží. Vím, že to pro obyvatele bylo nepříjemné a museli být velmi trpěliví. Ale dobrá zpráva konečně přišla,“ pochvaluje si Ivan Adamec, starosta Trutnova. 

Nyní se chystá na vyjednávání s Ředitelstvím silnic a dálnic. Některé z cest totiž zvýšená dopravní frekvence poznamenala. „Například na silnici v ulici Na Struze je vysoký nápor znát, kamiony tuto cestu značně poničily. Budeme usilovat, aby Ředitelství silnic a dálnic v příštím roce všechny tyto škody opravilo,“ vysvětluje trutnovský starosta. 

Do běžného stavu se v Trutnově vrátí také dopravní situace na České čtvrti, kudy vedla objízdná trasa pro osobní dopravu. Ulice Vítězslava Nováka bude opět obousměrná. 

Konec objížďky pochopitelně vítají i v dalších městech. „Uleví se nám v každém případě. Přes město projíždělo opravdu neuvěřitelné množství nákladních automobilů. Někteří řidiči dokonce jezdili i ulicemi a přes vesnice, kudy oficiální objížďka nevedla,“ řekl úpický starosta Radim Fryčka. 

I v Úpici registrují problémy na vozovce. „Některé opravované kanály na Veselce jsou znovu hnuté. Musíme si situaci vyhodnotit a zvolit další postup. Je potřeba je opět opravit,“ objasnil Radim Fryčka. „Jsme opravdu rádi, že počet nákladních automobilů projíždějících přes město poklesne,“ dodal starosta.

„Jsem rád, že Ředitelství silnic a dálnic dodrželo termín oprav, který avizovalo. I my jsme rádi, že objízdná trasa končí a že od nás kamiony zmizí," řekl také starosta Rtyně v Podkrkonoší Zdeněk Špringr. Zároveň ale dodal, že pro zřízení objízdné trasy měl pochopení. „Také nám okolní obce vyhověli, když se opravovala silnice ve Rtyni. Škody na našem území neevidujeme," dodal Špringr.