Klára Dostálová to včera potvrdila Deníku. Sama na zákon doplatila při loňských krajských volbách, kdy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil vedení Královéhradeckého kraje, že Dostálová jako náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj nemůže zastávat post krajské zastupitelky, protože tyto dvě funkce jsou neslučitelné.

Odchod dvou zastupitelek

Krajští zastupitelé ji sice odmítli zbavit mandátu, ale Klára Dostálová nakonec na svůj post rezignovala.

„Ano, budu chtít změnu tohoto zákona. ČSSD už podala poslanecký návrh na jeho úpravu, takže teď musím zjistit, v jakém stavu to je,“ řekla budoucí poslankyně.

Do rozporu s tímto zákonem se dostala také šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (STAN), která byla zvolena do středočeského krajského zastupitelstva. Také ona z něj nakonec odešla. Předseda hnutí STAN Petr Gazdík a Milan Chovanec se pak dohodli, že předloží poslanecký návrh na změnu zákona, aby se v budoucnu podobná situace neopakovala.

Klára Dostálová
Klára Dostálová: „Tak výrazné vítězství jsem nečekala"

Zákony nejsou v souladu

Podle Kláry Dostálové však navíc existuje v právních normách nesoulad. Zatímco zákon o volbách do krajů jí zasedat v krajském zastupitelstvu jako vysoké státní úřednici zakazuje, zákon o státní službě naopak souběh funkcí umožňuje. „Jde mi také o to, abych na tuto absurditu upozornila,“ řekla už dříve Deníku.

Připomněla, že v královéhradeckém krajském zastupitelstvu zasedá i člen vlády jmenovaný prezidentem republiky, kterému to zákon umožňuje. „Já nemám ani podpisové právo,“ podotkla.

Zákon o obecních zastupitelstvech podle ní pro změnu umožňuje, aby v nich zasedali ředitelé škol a hlasovali o záležitostech, které se jich dotýkají.

Vyhrála volby. A po roce znovu
Pro náměstkyni ministerstva pro místní rozvoj (46) jsou sněmovní volby už druhým vyhraným kláním. Před rokem hnutí ANO dovedla k vítězství v krajských volbách, ale dohoda ostatních stran jí znemožnila získat post hejtmanky. Navíc pak kvůli neslučitelnosti funkcí musela krajské zastupitelstvo opustit. Letos úspěch zopakovala ve volbách sněmovních. Jako jednička kandidátky dovedla ANO k zisku 31,77 procent hlasů a sama získala nejvíce preferenčních hlasů v kraji - 5237.