Přespat v barokní Lodžii, kterou nechal kolem roku 1627 vybudovat poblíž Jičína vévoda Valdštejn, se hned tak někomu nepoštěstí. Přesto tu v sobotu ráno vylézalo zpod peřin osm dobrovolníků. „Úžasně jsme se vyspali, je tu neskutečná atmosféra, a zatímco jinde si s sebou vždycky vozíme karimatky a spacáky, tady jsme spali na matraci a pod peřinou," pochvaluje si Šárka Cibulcová z Valašského Meziříčí, která nepřijela proto, aby Valdštejnskou lodžii otestovala coby turistickou noclehárnu, ale aby jí se svými kolegy pomohla.

Skupinu má na starost Ondřej Petráček. „Někdo bude přemísťovat pískovec, uklízet divadelní sál, stěhovat skříně a připravovat dříví na zimu," rozdává dobrovolníkům úkoly. Ti už jsou v pracovním a pouští se do díla. Šárka je v Jičíně i v unikátním areálu Lodžie poprvé v životě.

„Lodžie je nádherná a atmosféra je tu nepopsatelná, Jednou sem možná přijedu hrát divadlo," plánuje nahlas.

K dobrovolnictví se dostala přes kamaráda z agentury Tamjdem, která pracovní víkendové aktivity pořádá. „Je to inspirativní, pořád potkáváte nové lidi, práce je různorodá a nabíjí mě energií," tvrdí dívka, která pracuje jako úřednice.

Kastelán lodžie Jiří Vydra pomoc vítá, ale je v jednom kole. Brigádníkům musí zajistit ubytování, stravování, celodenní náplň a také jim být při ruce. „Někdy je to opravdu náročné," přiznal.

Osm párů rukou uklízelo i Theatron, provizorní divadelní sál, který je součástí památky. Jičínská radnice tu plánuje stavbu malé divadelní scény. Nahradit má dosavadní provizorní prostory a doplnit je o zázemí včetně klubovny. Podobný divadelní sál v Jičíně neexistuje, i když je po něm hlad a Vydra se domnívá, že bude českou raritou.

Akce je doslova v plenkách a místostarosta města Petr Hamáček zatím nechce spekulovat o ceně úprav. Malý sál se speciální zásuvnou elevací a kapacitou asi 60 diváků bude mít i potřebné zázemí - šatny, sklad a sociální zařízení se sprchou. Před vstupem do sálu vznikne malé foyer. Sloužit má nejen místním, ale i pro různá divadelní soustředění a projekty. „Pak by se mohl stát i významným finančním zdrojem," podotýká kastelán, který se s návrhem architekta Radka Jiránka ztotožňuje. Kastelán sní o tom, že Lodžie bude místem s celoročním provozem. Malý divadelní sál ho k jeho snu posouvá.

Město Jičín je vlastníkem Valdštejnské lodžie a části přilehlého Libosadu od roku 1936. V roce 1989 byl objekt v havarijním stavu. Nejprve byly provedeny nejnutnější zásahy a konzervace stavby. Následovala rozsáhlá oprava střech čestného dvora a sally terreny. Vznikl zde služební byt se sociálním zázemím, lektorská místnost, opravily se tarasní zdi. Funkční je i nová kavárna. Letos město renovuje schodiště letohrádku a jeho vnitřní omítku.