V dobrovodské zelárně na Jičínsku před víkendem uzavřeli sklizeň této košťálové zeleniny, kterou vypěstovali na třiceti hektarech.

I když ještě začátkem září nevypadala úroda slibně kvůli velkému suchu a zvýšenému množství škůdců, devátý měsíc nakonec všechno napravil.

„Bylo dost vlhkosti, sluníčka, a tak jsme za toto období zaznamenali u zelí největší nárůst hmoty a také podílu cukru,“ sděluje šéf zelárny Jiří Očenášek. Zvýšený podíl cukru je přitom velice důležitý pro zdárné kvašení.

Kvůli ideálním podmínkám pěstitelé odložili samotnou sklizeň, a místo v září spustili provoz krouhárny až v říjnu. Nyní už zelí kvasí v bazénech, vykvašené bude za šest až osm týdnů. Na trhu se objeví podle poptávky.

Čerstvé kysané zelí z letošní sklizně je ovšem už týden v prodeji, v srpnu zpracovali zelináři letní zelí z pěti hektarů. Odběratelé se ale nyní musí smířit s tím, že na trhu neseženou červené dobrovodské zelí. „Máme výpadek, poslední bazén s červeným zelím jsme vyprázdnili v polovině září, nové bude na trhu v druhé půlce listopadu. Bazény s bílým zelím vydaly poslední zásoby z loňské sklizně v polovině října,“ popisuje Očenášek stav zásob.

Velká poptávka byla podle zelináře i po krouhance a zelné šťávě, kterou prodávají ve zdejším skladu.

Za své kvalitní výrobky byla zdejší zelárna v loňském roce oceněna hned dvěma medailemi. Bílá zelná šťáva z dobrovodského kysaného zelí vyhrála v soutěži Královéhradeckého kraje o značku Regionální potravina 1. místo. Kysané zelí pak obsadilo druhé místo v X. ročníku soutěže Zelí roku 2018.

Nakonec Jiří Očenášek přidává dobrou zprávu: cena kysaného zelí se letos nebude zvyšovat.

Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.