Na včerejší likvidaci nepoužívaného komína v areálu bývalé továrny Maja v Rychnově nad Kněžnou se mezi jinými podílel i střelmistr Marián Beňovský. Své profesi se věnuje již od studií na vysoké škole báňské v Košicích, tedy asi třicet let. Chvíli před očekávaným odpalem si našel chvíli na krátký rozhovor.

Jak často takovýto odstřel provádíte?
Záleží na požadavcích zadavatelů. Dá se říct, že odstřelů komínů provedeme pět až sedm do roka.

Co je při této práci nejdůležitější nebo nejvíc obtížné?
Hlavně je nutné zajistit bezpečnost přihlížejících lidí. Každý to chce vidět a nejraději by se postavil přímo před komín. Ale to prostě není možné. Veřejnost je nezbytné vykázat do bezpečné zóny. 

Kolik trhaviny je použito k odstřelu komína a o jakou trhavinu jde.
Je to trhavina austrogel. K bezpečnému odstřelu jí dnes použijeme 7,75 kilogramů.

V čem spočívá příprava na odstřel a jak dlouho asi trvá?
Do spodní části komína bylo navrtáno 18 vrtů, ve kterých je 18 rozbušek. Příprava začala již v sobotu. Nejprve bylo nutné připravit staveniště tak, aby byl ke komínu dostatečný přístup. Pak jsme vytyčili jednotlivé vrty. Dnes jsme na místě asi od sedmi hodin ráno. Dopoledne jsme provedli samotné nabití náloží. Plachta s pletivem v dolní části komína, kde jsou umístěny nálože, tvoří bezpečností zábranu vůči rozletu materiálu.

Kolik měřil nejvyšší komín, na jehož likvidaci jste se v životě podílel?
Největší komín měřil 105 metrů, ale tehdy se jednalo o železobetonový komín. Na něj bylo nutné použít jinou technologii. Tento komín v Rychnově naproti tomu měří 56 metrů.