V Rychnově zdobí psí mazlíčky elektronické čipy. Ty velmi vypomohou například v případě, že se pes ztratí. I když je to v Rychnově povinností, stále je pětadvacet procent psů ve městě neočipovaných.

„V současné době je v Rychnově přihlášeno asi 950 psů. Přesný počet se neustále mění v závislosti na úhynech a evidenci nových psů. Očipovaných psů je v současné době asi 720 a z rozdílu je patrné, že asi 25 procent psů není očipovaných nebo držitelé psů nesdělili číslo čipu," uvedla v rychnovském zpravodaji Eliška Ladmová z finančního odboru městského úřadu, proč se tyto kontroly ve městě zavedly.

Majitelé psů jsou povinni označit svého psa elektronickým čipem, a to když přesáhne stáří tří měsíců. Tato elektronická evidence usnadňuje práci městským policistům, kteří provádějí pravidelně namátkové kontroly.

„Psa zkontrolujeme pomocí elektronické čtečky. Když pes čip nemá, řešíme to napomenutím jeho majitele," vysvětlil Deníku již dříve velitel městských policistů v Rychnově Josef Martinec.

Dle jeho slov čip velmi pomůže u zatoulaných psů, takže majitelé, kteří svého mazlíčka očipují, mají i větší šanci, že ho najdou, pokud se ztratí.

Pokud totiž zatoulaný pes čip má, policisté hned najdou jeho majitele v elektronické evidenci.

Od začátku letošního roku do léta odchytli rychnovští městští policisté celkem 40 psů.

„Pokud odchytneme psa, který nemá čip, musíme ho odvézt do útulku do Klečkova. V devadesáti procentech případů se pro svého mazlíčka naštěstí majitel v útulku přihlásí," vysvětluje velitel rychnovských strážníků městské policie Josef Martinec.

Podle policie ale zabere odvoz do útulku nemalý čas a k páníčkovi se pes dostane podstatně déle, než kdyby měl elektronický čip.

Očipovat svého mazlíčka musí majitelé u veterináře. Jak prozrazuje Eliška Ladmová z rychnovského finančního odboru ve zpravodaji, cena čipování je různá. Pohybuje se od 400 korun výše, městský úřad ale poskytuje slevu, a to 200 korun po dobu dvou let.

Čip zatím povinný nemají

Jiná města ale povinné čipování psů nemají. „Zatím u nás elektronické čipování psů nefunguje a v nejbližší době to ani neplánujeme," prozradil velitel městské policie ve Vamberku Radek Freivald s tím, že elektronické čipy mají také svá úskalí. Majitelé totiž musí psa nejen nechat očipovat, ale také číslo čipu zaregistrovat, což mnohdy vůbec neudělají.

Vamberští policisté také velmi často odchytávají psy mimo katastr města.

V Kostelci nad Orlicí městští strážníci sice elektronickou čtečku mají, povinné čipování tu ale vyhláška zatím nenařizuje. „Elektronickou čtečku tu při odchytu psů využíváme, může se totiž stát, že se k nám zaběhne pes z jiného katastru. Pokud dojde k odchytu, vždy to zveřejníme na našich internetových stránkách i s fotografií, místní to velmi sledují," uvedl velitel městské policie v Kostelci nad Orlicí Petr Černohorský. Sám dodal, že čipování psů je určitě dobrá věc.

Do budoucna by odchyt psů mohli mít snazší také v Dobrušce, značení elektronickými čipy tu plánují v příštích letech. Práci strážníků by to výrazně usnadnilo, což potvrzuje i jejich velitel Norbert Bene.