Snil o něm dlouhá léta, účast si vybojoval sportovním nasazením. Podpořili ho i jeho fanoušci. Nakonec vše málem zkolabovalo pro pád na kole. Jeho klička (klíční kost) se rozlomila a dát ji dohromady museli lékaři osmi šrouby. Tak s takovou dávkou železa, špatnou tréninkovou bilancí se Danda přesto postavil na start nejnáročnějšího závodu světa.

Limit na zvládnutí bezmála 5000 km dlouhé trasy ze západního pobřeží (Kalifornie) k východnímu pobřeží (Maryland) je pouhých 12 dní. Závodníci tak musí denně ujet minimálně okolo 450 km. Spí většinou maximálně dvě hodiny denně, jinak jedou prakticky non-stop. Na trase je čekají brutální vedra ve dvou pouštích, úseky s nepříjemným silným větrem a nekonečnými rovinami a také tři stoupání přesahující výšku 3000 metrů.

Od doprovodného závodního týmu přicházejí pozitivní zprávy. Daniel Polman odstartoval 11. června na RAAM 2019 se startovním číslem 623.

„Plně přepnuto do závodního módu. 180 kilometrů za námi. Noc v Mohawské poušti před námi. Chvilku před západem slunce čtyřicet stupňů C. Držte palce a fanděte. Na dalších tisících kilometrů vás budeme potřebovat,“ napsal 12. června v 4:37. z Imperial, Spojené státy americké Petr Novák, který je v Dandově týmu.

Dan Polman zdolává Ameriku.
Dan Polman zdolává Ameriku

„Arizona, Arizona, to je pravých mužů zóna. UPRT chladí na Race Across America. Vedro velký, přátelé, už došlo i na chladící Sport Medical vestu a Dan jede jako ďas,“ píše na facebooku Traga.

Povzbudivé jsou reakce Pačáků, kteří Dana sledují a podporují. „Nemám slov, jste úžasní všichni, dost dobrý tým, hodně sil. Ať to šlape! píše Andrea Ulrichová. „Dando jsi borec, drž se,“ následuje další podpora fanoušků. „Dane, děkuju za ten pocit hrdosti. Je fajn vědět, že jeden Pačák ukáže amíkům, jak se jezdí v Podkrkonoší,“ vzkazuje Ondřej. „Je to těžké,“ přiznává na jedné ze zastávek novopacký cyklistický virtuos.

Dan má už rozepsanou knihu, kterou chce po závodě vydat. Jak si na RAAM povede můžete sledovat na webu www.danielpolman.com a facebooku www.facebook.com/dandapolman.

Královéhradecký kraj se stal potřetí Místem po život.
Nejlépe se žije u nás v kraji. Ale i prvenství má své mouchy