Vedení společnosti se návrhem EOP intenzivně zabývá, rozhodnutí je však v kompetenci představenstva, informovala společnost Czech Coal na svém webu.

S uhlím, bez uhlí, 
a zase s uhlím

Těžařská firma Czech Coal zastavila přísun uhlí do elektrárny 7. června, později na příkaz soudu dodávky obnovila.

„Czech Coal využije své zákonné možnosti vyjádřit se k návrhu Elektráren Opatovice na podobu nové smlouvy na dodávky uhlí následující pracovní den po stanoveném termínu pro odpověď, kterým je neděle 12. srpna," uvedl Czech Coal.

EOP se v návrhu zavázaly, že budou za dodávky uhlí platit předem a firma věří, že tím bude celá věc vyřešená.

Czech Coal vypověděla opatovické elektrárně smlouvu s odůvodněním, že jí elektrárna dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o jiné věci. Soud 22. června předběžným opatřením rozhodl o tom, že společnost elektrárně bude dodávat uhlí do konce roku 2012.

Teplo pro šedesát tisíc domácností

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů.

Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá více než 60 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč na Pardubicku.

Kromě nich je na dodávky tepla napojeno také množství firem a podnikatelů v těchto městech.

Majitelem elektrárny je Energetický a průmyslový holding.

Czech Coal v posledních letech tlačí na cenu uhlí, kterou se snaží zvýšit zhruba na 70 korun za gigajoule.  Holding společně vlastní Daniel Křetínský a finanční skupiny J&T a PPF, Czech Coal patří Pavlu Tykačovi.

Co elektrárna nabídla

Elektrárny Opatovice nabídly společnosti Czech Coal novou smlouvu pro dodávky uhlí do elektrárny. V návrhu smlouvy se elektrárny zavazují k tomu, že budou za dodávky uhlí platit předem Czech Coal. O tomto kroku informoval předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice (EOP) Mirek Topolánek.

Těžařská firma Czech Coal zastavila přísun uhlí do elektrárny 7. června, později na příkaz soudu dodávky obnovila. „Návrh smlouvy řeší důvody, pro které Czech Coal odstoupil od smlouvy. Předložili jsme podepsaný návrh smlouvy na dodávky uhlí. Jednostranně jsme tak vyšli vstříc námitkám Czech Coal k původní smlouvě a v návrhu jsme se zavázali, že budeme platit za uhlí předem. Věříme, že tímto bude celá věc vyřešena," uvedl Topolánek.