Na šesti linkách se rozjedou o víkendu krkonošské cyklobusy. Návštěvníky hor budou přepravovat až do 30. září. V červnu budou jezdit o víkendech, v červenci a srpnu denně, v září ve čtvrtek, sobotu, neděli a svátek. Všechny autobusy jsou vybaveny na přepravu 15-35 kol. Službu, kterou cestujícím po Krkonoších zajišťuje Svazek obcí měst a obcí Krkonoše, a dotují krajské orgány Královéhradecka a Liberecka, realizují regionální přepravci. V cyklobusech se hradí běžné jízdné, za kolo se platí dvacet korun.

Z Harrachova přes Jilemnici, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou až na Horní Malou Úpu (118 km) nebo z Hradce Králové přes Kuks, Zvičinu do Vrchlabí (75 km). V sobotu ráno poprvé vyrazí na trasu autobusy, které budou mít naložené na přívěsech kola a putovat s cykloturisty Krkonošemi.

„Nejvyhledávanější bývá trasa z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna a na Špindlerovku a z Úpice přes Trutnov na Horní Malou Úpu,“ říká Klára Hančová ze Svazku měst a obcí Krkonoše, ředitelka Regionálního turistického informačního centra Krkonoše.

Letos to bude čtrnáctá sezona krkonošských cyklobusů. V té předchozí je využilo 37 173 osob. „Bývá o ně každoročně velký zájem, někdy se dokonce musejí volat posily, když jsou autobusy přeplněné,“ dodává. Za velkou přednost považuje skutečnost, že cyklobusy přepravují cestující po horských místech, kde není autobusová doprava tak frekventovaná. „Je potěšitelné, že tato služba, kterou dotují Královéhradecký a Liberecký kraj dohromady částkou tři a půl milionu korun, je takovým způsobem dlouhodobě využívaná. Považuji to za důležitý servis pro návštěvníky hor,“ připomíná ředitel Svazku měst a obcí Krkonoše Jan Sobotka, starosta Vrchlabí.

O prázdninách bude jezdit také cyklobus Pašerák, který propojí nejvýše položenou horskou obec Malou Úpu s Harrachovem přes polská města Kowary, Karpacz, Szklarska Poreba.

Linky krkonošských cyklobusů

LINKA 1: Harrachov – Pomezní Boudy (přes Jilemnici, Vrchlabí, Janské Lázně, Pec) odjezdy 7.00, 16.25, zpět 7.35, 16.50
LINKA 2: Jilemnice – Horní Mísečky odjezdy 9.35, 13.30, zpět 10.45, 16.45
LINKA 3: Vrchlabí – Špindlerův Mlýn (Špindlerovka) 8.01, 9.15, zpět 8.35, 11.35, 12.35
LINKA 4: Úpice – Trutnov – Pomezní Boudy odjezd 8.25, zpět 11.30
LINKA 5: Žacléř – Trutnov (pro pěší) odjezd 7.55
LINKA 6: Hradec Králové – Vrchlabí odjezd 7.00, zpět 18.25.