Oranžová tsunami, která se přes celou republiku přehnala při minulých krajských volbách před čtyřmi lety, má velké šance na své zopakování.

Sociální demokraté dva a půl měsíce před volbami totiž i přes znatelný pokles preferencí po vypuknutí Rathovy aféry stále drží náskok před svými pronásledovateli.

Dotahují se však na ně komunisté a výrazně posiluje především strana Miloše Zemana  – SPOZ. Preference v posledních měsících rostou také ODS na úkor TOP 09. Nyní je v Hradeckém i Pardubickém kraji na třetím místě.

„Je zřejmé, že krajské říjnové volby budou zcela odlišené od všech předchozích, a že šance sociálních demokratů na udržení stávajících třinácti hejtmanů se stále zmenšují. ČSSD ubírá na síle zejména stále sílící pozice KSČM a zvyšující se zájem o SPO – Zemanovce, kteří překročili pětiprocentní hranici již v deseti krajích," uvedl Oldřich Zajíc ze společnosti Sanep, která průzkum pro krajské volby uskutečnila.

Naopak se zatím příliš nedaří  dalšímu konkurentovi ČSSD, straně Jiřího Paroubka LEV 21. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do krajského zastupitelstva by nyní překročila pouze v Ústeckém kraji. Naprostým fiaskem jsou pak aktuální odhady pro Věci veřejné. V Královéhradeckém kraji, kde mají vůbec nejvyšší podporu v republice, by jim nyní dalo hlas pouze 1,3 procenta zdejších voličů.

Tradičně se tu výtečně daří také Zeleným, ti mají v Hradeckém kraji taktéž vůbec nejvyšší podporu v rámci celého Česka.

Zdaleka ne všechny strany již ale zaregistrovaly své kandidátky, průzkum Sanepu navíc nepočítal s některými zdejšími tradičně úspěšnými regionálními sdruženími. Z nich jsou ve východních Čechách nejvýznamnější koalice lidovců s nestraníky a dalšími menšími subjekty. Například v Pardubickém kraji byla v roce 2008 taková koalice s 19 procenty třetím nejsilnějším subjektem.

Do volebního klání ještě mohou promluvit i další strany, například nedávno ustavené politické hnutí Východočeši, jež finančně podporuje podnikatel Andrej Babiš. 

Krajské volební preference - Královéhradecký kraj