VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chléb provoněl hostinec. Péct v peci se ho musejí naučit.

Záměl – Ještě na jaře se v koutě zámělského Hostince u Karla IV. krčila hromádka úlomků a nálezů pozůstatků staré pece z 16. století. Dnes už na stejném místě stojí zcela nová. Požehnání svěcenou vodou má za sebou, teď ji čeká křest pečením. Přestože se v sobotu konaly první Slavnosti chleba, z tradiční pece ještě nepocházel. „Každá pec je jiná a je potřeba si vyzkoušet, jak dlouho ji vytápět, aby měla potřebnou teplotu, kolik dát dřeva i to, jak dlouho chládne," vysvětluje Robert Müller z občanského sdružení Má vlast – můj domov, které postupně hostinec obnovuje.

1.10.2013
SDÍLEJ:

Žehnání pece v hostinci Karla IV. v ZáměliFoto: Rastislav Teplánský

Voňavé bochníky tak pocházely z klasické trouby. „Je to taková maličká kamufláž. Upekly jsme je s kolegyněmi, avšak podle tradičních receptů," smála se Marie Červinková, jedna ze zakládajících členů sdružení. Teď přijde na řadu výuka a za rok by už slavnosti mohly být i s bochníky vonícími dřevem.


Náklady na stavbu se vyhouply přes 100 tisíc korun, avšak mohly být i mnohem vyšší. „Máme velké štěstí, že nám mnoho lidí pomohlo. A také tradice kamnářství je ve Vamberku stále živá, tudíž nám velice pomohl pan Bek, jenž je v tomto řemesle zběhlý," vysvětlil Robert Müller.


Peníze tak padly na materiál. Práce byla téměř zadarmo. „Také se nám podařilo získat dotaci 90 tisíc korun, za což jsme vděční," dodává.


Tím však novinky v hostinci nekončí. Kromě chlebové pece byla obnovena i kachlová kamna. „Jeden z pamětníků nám totiž nakreslil, jak vypadala a tak jsme se snažili o co nejvěrnější napodobení," poznamenal Robert Müller. Modré „kachláky" doplňuje i tradiční sporák a v komíně vznikla udírna.


„Chtěli jsme, aby všechno vypadalo dobově a dodávalo atmosféru hostinci, avšak i my musíme dodržet požární normy, tudíž to nebylo tak jednoduché, ale návštěvník nic nepozná," říká.


Sobotní odpoledne se pro hostinec stal symbolickým dnem i proto, že všechny nové stavby přišel požehnat farář Jiří Mára z Vamberka. I on si ještě pamatuje na dobu, kdy chléb voněl dřevem. „Vzpomínám si, že moje babička pekla v tradiční peci. Kromě chleba to byly i buchty a vždy byly mnohem lepší, než z trouby," říká.


Letos může být sdružení Má vlast spokojené. Podařilo se mu kromě zmíněných kamen a pece opravit další část střechy a celkem vložilo do obnovy 700 tisíc korun. „Jsou to peníze našich členů, něco od sponzorů a z dotací. Není to snadné, ale chceme stavbu obnovit," poznamenal Robert Müller.

Autor: Silvie Špryňarová

1.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

Jak se mlátí po staru - ukázky v Martínkovicích.
31

Obilí mlátili po staru: Zrno získávali jako za časů předků - cepem a mlátičkou

I bez Rybára to jde. Hradec se udržel na vítězné vlně

Ostrava, Hradec Králové /FOTO/ - Páté vítězství v řadě si připsali hokejisté Hradce Králové. Ve 24. kole extraligy zvítězili ve Vítkovicích nakonec jasně 6:3.

Další výhra nováčka. Vrchlabí vstalo ze dna

Hradec Králové /KOMENTÁŘ/ - To utkání slibovalo zajímavou podívanou. Střetla se totiž dvě přední mužstva tabulky, kterým se daří. Fotbalisté Chlumce hostili v rámci posledního podzimního kola krajského přeboru lídra z Náchoda. Tři body po výhře 3:1 nakonec slavil favorit.

Podvodníci v kraji stále častěji využívají důvěřivosti seniorů

Královéhradecko - Podvodů na seniory v kraji v posledních týdnech přibývá. Pachatelé používají většinou stejný trik. Své oběti zavolají a představí se jako vnuk.

Baroni odjeli z Náchoda se „sedmičkou“

Opočno - Semechničtí hokejisté v duelu s Lanškrounem čtyřikrát inkasovali ve hře v oslabení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT