VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chléb provoněl hostinec. Péct v peci se ho musejí naučit.

Záměl – Ještě na jaře se v koutě zámělského Hostince u Karla IV. krčila hromádka úlomků a nálezů pozůstatků staré pece z 16. století. Dnes už na stejném místě stojí zcela nová. Požehnání svěcenou vodou má za sebou, teď ji čeká křest pečením. Přestože se v sobotu konaly první Slavnosti chleba, z tradiční pece ještě nepocházel. „Každá pec je jiná a je potřeba si vyzkoušet, jak dlouho ji vytápět, aby měla potřebnou teplotu, kolik dát dřeva i to, jak dlouho chládne," vysvětluje Robert Müller z občanského sdružení Má vlast – můj domov, které postupně hostinec obnovuje.

1.10.2013
SDÍLEJ:

Žehnání pece v hostinci Karla IV. v ZáměliFoto: Rastislav Teplánský

Voňavé bochníky tak pocházely z klasické trouby. „Je to taková maličká kamufláž. Upekly jsme je s kolegyněmi, avšak podle tradičních receptů," smála se Marie Červinková, jedna ze zakládajících členů sdružení. Teď přijde na řadu výuka a za rok by už slavnosti mohly být i s bochníky vonícími dřevem.


Náklady na stavbu se vyhouply přes 100 tisíc korun, avšak mohly být i mnohem vyšší. „Máme velké štěstí, že nám mnoho lidí pomohlo. A také tradice kamnářství je ve Vamberku stále živá, tudíž nám velice pomohl pan Bek, jenž je v tomto řemesle zběhlý," vysvětlil Robert Müller.


Peníze tak padly na materiál. Práce byla téměř zadarmo. „Také se nám podařilo získat dotaci 90 tisíc korun, za což jsme vděční," dodává.


Tím však novinky v hostinci nekončí. Kromě chlebové pece byla obnovena i kachlová kamna. „Jeden z pamětníků nám totiž nakreslil, jak vypadala a tak jsme se snažili o co nejvěrnější napodobení," poznamenal Robert Müller. Modré „kachláky" doplňuje i tradiční sporák a v komíně vznikla udírna.


„Chtěli jsme, aby všechno vypadalo dobově a dodávalo atmosféru hostinci, avšak i my musíme dodržet požární normy, tudíž to nebylo tak jednoduché, ale návštěvník nic nepozná," říká.


Sobotní odpoledne se pro hostinec stal symbolickým dnem i proto, že všechny nové stavby přišel požehnat farář Jiří Mára z Vamberka. I on si ještě pamatuje na dobu, kdy chléb voněl dřevem. „Vzpomínám si, že moje babička pekla v tradiční peci. Kromě chleba to byly i buchty a vždy byly mnohem lepší, než z trouby," říká.


Letos může být sdružení Má vlast spokojené. Podařilo se mu kromě zmíněných kamen a pece opravit další část střechy a celkem vložilo do obnovy 700 tisíc korun. „Jsou to peníze našich členů, něco od sponzorů a z dotací. Není to snadné, ale chceme stavbu obnovit," poznamenal Robert Müller.

Autor: Silvie Špryňarová

1.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejčastějšími oběťmi tzv. předváděcích akcí se stali senioři - ilustrační snímek

Předváděcích akcí ubylo. Šmejdi zřejmě volí jiné způsoby

Adam Vlkanova.

Vlkanova zahnal obavy a válí

Musheři brázdí Krkonoše

Královéhradecko, Krkonoše /FOTO, VIDEO/ - Padesátikilometrovou noční etapou od sjezdovky Javor v Peci pod Sněžkou odstartoval v sobotu nejstarší závod musherů v republice, 26. ročník Ledové jízdy.

Deník vyhlašuje pátrání: Hledá se pamětník tábora v Letech

Máte známého či příbuzného, který během druhé světové války prošel táborem v Letech? Žije ve vašem okolí pamětník, nebo třeba potomek člověka, který v táboře byl?

Bronz! Erbanová uspěla ve sprintu

Východní Čechy /SHRNUTÍ, KOMENTÁŘ/ - Česká výprava slaví na zimní olympiádě v Jižní Koreji šestou medaili. Tu získala Karolína Erbanová, rodačka z Vrchlabí.

Šťastná Erbanová. Trénovala i na obecním úřadě

Královéhradecko, Strážné /ROZHOVOR/ - Měla hrát hokej za pražskou Slavii, ale soustředění s Martinou Sáblíkovou v Harrachově rozhodlo o tom, že se Karolína Erbanová začala věnovat ve čtrnácti letech rychlobruslení. „Je totální blázen,“ říkali si tehdy o trenérovi Novákovi. Tvrdil, že ji dostane na olympiádu. Teď slaví medaili.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT