„Počasí přeje, musím se soustředit hlavně na rychlost,“ plánovala lehce nervózní závodnice, kterou čekala trať dlouhá jeden kilometr. Plavalo se také na 750, 500 a 250 metrů. Do vody vlezlo dokonce i několik přihlížejících, kteří si pocity otužilců také chtěli vyzkoušet.

V rybníku, kde se po celý rok prohánějí kapři, amuři, jeseteři, líni, štiky, candáti i okouni plavalo celkem 125 závodníků. Nejstarší plavkyní byla Blanka Vyskočilová (1939) z hradeckého sokolského oddílu. Dva nejstarší muži, Zdeněk Vaňous a Michael Štěpán, mají v rodném listě rok narození 1943. Naopak nejmladším plavcům bylo okolo patnácti let.

„Byli zde začátečníci i ti, kteří mají za sebou už mnoho neuvěřitelných úspěchů. Jmenovitě například Petr Mihola, přemožitel kanálu La Manche, Lochneského jezera i Gibraltaru. Přijel i Radek Táborský. Také on přeplaval kanál La Manche i Gibraltar. Mezi ženami jsou známé Nikolka Kopecká, která nedávno zabodovala na Světovém poháru v plavání v Číně i Mirka Novotná ze Sokola Hradec Králové, která je držitelkou tří ledových mílí,“ vyzdvihl ředitel závodu Petr Kocián z náchodského oddílu dálkového a zimního plavání Výtahy Náchod – Metujští tygři. A právě Metujští tygři a Kostelecké hyeny, což jsou otužilci z Červeného Kostelce, tuto akci připravili. Přestože přiznávají, že za organizací stojí spousta práce a starostí, rádi by ze závodů udělali tradici.

Lenka Kudrnáčová z Brzic přispěchala na svět 19. března 2019 v 17,30 hodin, vážila 2780 gramů a měřila 48 centimetrů. Těšili se na ni rodiče Lenka Pitrmanová a Zdeněk Kudrnáč i třináctiletá sestřička Natali.
OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Z výsledkové listiny:
Nejdelší trať, tedy 1000 metrů, nejrychleji uplaval Michal Slanina (ročník 1990) z oddílu Fides Brno, a to za 16:18 minut. Na stejné trati byla mezi ženami nejlepší Pavlína Nováková (1996) z 1. plaveckého klubu otužilců. Její čas byl 15:42 minut. Naopak nejkratší závodní trať, 250 metrů, nejrychleji zdolali Jaroslav Jelínek (1951) ze Spartaku Choceň za 7:03 minut a Martina Libnarová (1971) z oddílu Delfín Náchod za 4:23 minut.