Velkolepým úvodem se v Pardubicích předvedl duch olympijských soutěží. Jeden z olympijských parků totiž hostí i krajské město a včerejší začátek Olympijských her oslavilo ještě v předstihu před hlavním městem sportovního světa a Brazílie. Přesně ve 20:16 hodin odstartovala na třídě Míru velkolepá party, na kterou dorazily tisíce lidí. Slavnostní průvod se v rytmu karnevalu vydal na pouť městem. Za zvuků taneční hudby z prazvláštních kolostrojů a za zvuků v rytmu samby se tanečníci, sportovci a diváci vydali na cestu do srdce Olympijského parku Pardubice u soutoku Labe a Chrudimky. Slavnostní zahájení Olympiády v Pardubicích tak bylo vskutku velkolepé.

Potvrdili to i organizátoři: Pardubice přitáhly největší zájem návštěvníků ze všech ostatních rioparků v republice a blýskly se nejvyšší návštěvou.

„Velmi nás taková účast překvapila, s tolika lidmi nikdo nepočítal. Podle prvních odhadů dorazilo přes 20 000 návštěvníků. Jsme hrdí na obyvatele Pardubic, že měli o zahajovací ceremoniál takový zájem. Koncipován byl jako průvod – kolostroje na jeho začátku, v závěsu hudebníci, vyvýšené taneční a divadelní scény, kolem nichž měl projít celý průvod… to vše v množství lidí trochu zaniklo a mnohé nebylo vidět ani slyšet. Uvědomujeme si samozřejmě naše chyby, ale věříme, že i tak si mnozí návštěvníci zahájení našeho olympijského parku užili společně s námi a našimi hvězdnými sportovci, kterým také moc děkujeme za účast," uvedl manažer projektu Olympijský park Pardubice 2016 Pavel Stara. „Doufáme, že nám nedostatky odpustíte a podpoříte nás i v dalších dnech na sportovních stanovištích, olympiáda je o sportu a hned v sobotu ráno začínáme!"

"Velice to překvapilo i mne," nechal se večer slyšet primátor Pardubic Martin Charvát. "Musím říci, že Pardubáci opět nezklamali a že každá sportovní akce zde vždy najde svého posluchače. Takové množství lidí jsem opravdu nečekal a byl jsem potěšen, že jsem potkával i lidi z Chrudimi a širokého okolí, kteří se přjieli podívat. Jsem spokojen a smekám klobouk před celým organizačním týmem," dodal primátor i když s hodnocením celého podniku chce zatím počkat.

"Úspěch budeme hodnotit, až to celé skončí, ale Pardubice ukázaly, že i o prázdninách, které mají být slabinou tohoto města, umíme bavit a nabídnout dobrou a dobře připravenou akci a ti lidé si to tady umí najít a užít," dodal Martin Charvát.