Dva tábory a dva názory na budoucnost. Školy s mnohaletou tradicí by se měly kvůli nedostatku studentů spojit pod jedno vedení. Novobydžovský gympl má podle plánů Královéhradeckého kraje pohltit místní ekonomku.

A to se nelíbí studentům ani ředitelce druhé ze škol Gabriele Myškové. Studenti ekonomky začali podepisovat petici proti sloučení a také proti plánovanému přestěhování školy z jejího areálu do ulice Revoluční třída.

Kraj totiž podle koncepce, kterou městu předložil, plánuje škatulata. Ekonomka by se měla postupně přestěhovat do budovy gymnázia s využitím jedné z budov třetí střední školy ve městě – Střední školy technické a řemeslné. Ta by měla opustit budovu na náměstí, kterou by mohlo získat město převodem, a nastěhovat se do bývalého areálu ekonomky.

Podle ředitelky Myškové je to hloupost. Ekonomka by přišla o tělocvičnu a další prostory, které potřebuje k výuce. „Tělocvičnu jsme navíc stavěli svépomocí. Teď máme přijít o majetek, který jsme léta spravovali a budovali,“ stěžuje si.

Ředitelé obou novobydžovských středních škol, kterým hrozí slučování, na kraj letos v září doručili své koncepce řešení. Každý navrhoval zachování své školy.

Ředitelka ekonomky se opírala hlavně o to, že je škola organizačně složitější, věnuje se doplňkové činnosti či je plátcem DPH. Kraj se však k této koncepci nepřiklonil.

Generel Wikov Hronov.
Krajskou stavbou roku se stala „sexy“ továrna v Hronově

„Upekli to“

Podle ředitelky ekonomky Gabriely Myškové je současný návrh jakýmsi komplotem. Ředitelé dalších dvou středních škol v Bydžově a vedení města se podle ní dohodli a protežovali koncepci, ve které se nástupnickou školou stane gymnázium.

„Kluci si to prostě upekli. Rozdělí si budovy. S námi se nejednalo,“ prozradila svůj názor ředitelka.

O jasných obrysech slučování se dozvěděla 8. listopadu od ředitele gymnázia Jaroslava Šedivého. „Krajská náměstkyně pro školství Martina Berdychová starostu Pavla Loudu informovala v neděli 5. listopadu. Ten dal hned druhý den vědět řediteli gymnázia. Dal mu prostor, aby se vyjádřil, ten souhlasil. Mně nikdo neoslovil, nenapsal,“ poznamenala ředitelka. Nad tím, že se informace k ředitelce nedostala, se podivuje i sám ředitel Šedivý.

„Nejsem seznámen s tím, že by se takto paní kolegyně vyjádřila a pokud se tak stalo, bylo to zřejmě v emocích,“ uvedl ředitel ředitel třetí střední školy v Bydžově SŠTŘ Vladimír Blažej. Již v polovině října oba dva své kolegy poprosil, aby nebyla jeho škola do slučovacího procesu jakkoli zapojena. „Jakékoliv případné další koncepce vyplývající z možné nové struktury je vedení SŠTŘ připraveno v případě sloučení projednat s novým vedením vzniklého subjektu,“ uvedl tehdy.

Ilustrační fotografie.
Slučování škol budí rozhořčení

Nejlepší možnost?

Starosta Pavel Louda všechna obvinění odmítá. „S nikým jsem se nedomlouval. Paní ředitelku jsem neinformoval, protože jsem měl za to, že se jí ozve kraj. To bylo nedopatření. Pana Šedivého jsem oslovil, protože je současně zastupitelem a byl pověřen zpracováním koncepce středního školství ve městě, na což má čas do konce měsíce,“ uvedl Louda.

Podle něj je občas nutné udělat nepopulární rozhodnutí a tento návrh kraje je ten nejlepší z možných.

„Otázka stojí jinak. Buď budeme akceptovat podmínky, nebo přijdeme o dvě střední školy ve městě,“ řekl. Na komplikace s nedostatkem studentů a slučováním prý upozorňuje už deset let, školy se k tomu obracely zády. „Nevím, co je za problém. Připadá mi, že problém je všechno,“ dodal s tím, že není zřizovatelem škol a nemůže tedy nic ovlivňovat.

Gymnázium v Novém Bydžově.
Gympl v Bydžově je v ohrožení

Z gymplu by nezbylo nic

Koncepce, kdy by byla nástupnickou školou ekonomka, by prý gymnázium zlikvidovala.

Tvrdí to jeho ředitel Jaroslav Šedivý. „Zbyly by jen čtyři třídy. Druhý návrh, tedy připojení ekonomky, je koncepčnější. Tato škola má méně žáků, její areál je naplněn jen z poloviny,“ uvedl ředitel gymnázia.

Kraj plánuje snížit nabídku ekonomky na jednu třídu oboru ekonomika a podnikání a nabídku VOŠ nechat zachovanou. Na gymnáziu se nic nezmění, zůstane jedna třída čtyřletého a jedna třída šestiletého gymnázia.

Ilustrační foto
Bouře jménem optimalizace. Které školy čeká slučování?

Skončí dřív

Dalším kritériem, podle kterého se kraj nejspíš rozhodoval, byla i délka funkčního období jednotlivých ředitelů.

„Panu řediteli Šedivému končí funkční období 31. srpna 2018, paní ředitelce Myškové 31. srpna 2022. Pro nový subjekt potřebujeme najít manažersky schopného ředitele. Pokud bude nástupnickou organizací gymnázium, proběhne konkurz již v termínu 1. února až 30. dubna 2018,“ uvedla ve svém dopise starostovi Loudovi náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Ředitelka ekonomky Myšková se proti jejímu vyjádření postavila. „Abych dokázala nejen paní Berdychové, ale i krajskému zastupitelstvu, že mi nejde o osobní důvody, jsem připravena podat žádost o uvolnění z funkce ředitele školy ke dni 30. června 2018,“ dodala.

Nutná je optimalizace
Ačkoli existuje řada koncepcí jak postupovat, zatím není jasné, ke kterým se zřizovatel, tedy kraj, přikloní. Slučování by se mělo týkat několika středních škol v celém kraji. Jednat o něm bude rada kraje, to již v úterý na svém mimořádném jednání. Krajské zastupitelstvo se bude optimalizací zabývat na svém jednání 4. prosince.

Uprostřed Natálie Pilná.
Nejkrásnější je Hradečanka