Vidět své město na plátnech kin je asi sen každého patriota. Hradecké dominanty - Bílá věž, katedrála sv. Ducha a Velké náměstí mají teď velkou šanci, že je na bílé promítací ploše uvidí miliony lidí. Východočeská metropole totiž zaujala filmaře z indické „továrny na sny“ - Bollywoodu, kteří se tu rozhodli natočit několik scén romantické komedie ze současnosti - Shine. „Projížděli jsme spoustu lokací. Hradec svoji úžasnou scenérii indické filmaře doslova uhranul,“ řekl Jan Macola z produkční společnosti Mimesis Film, která na díle spolupracuje se společností Shine Screen.

Hlavní roli rockového zpěváka, který přijede do Evropy na svatbu svého přítele, ztvární hvězda indického filmu Nani. Jeho protějšek, úspěšnou novinářku si zahraje Anupama Parameshwaran. První „hradecká“ klapka romanticko-komicky laděného příběhu plného dramatických zvratů, písní a tanečních scén, padne již tento pátek, kdy se bude točit uvnitř katedrály sv. Ducha velkolepá scéna svatby. Další den budou filmaři pod vedením režiséra Gandhio budou točit v ulicích města.

Nejmasovější scéna se bude v Hradci natáčet v pondělí 25. září, kdy se Velké náměstí zaplní 300 komparzisty, kteří tu budou přihlížet rockovému koncertu. „Bude to jedna z prvních scén, kterou diváci na plátnech uvidí,“ uvedl Jan Macola s tím, že kromě Hradce Králové budou indičtí filmaři točit také v Praze, Poděbradech, Nymburku, Kolíně a Kutné Hoře.

Filmaři východní Čechy milují

V Hradci Králové se od pátku bude točit indický film Shine. Nebude to však poprvé, co Hradec objeví na plátnech kin. Ještě v době černobílých snímků se město nad soutokem Labe a Orlice objevilo například v dílech: Svět patří nám (1937), 105% alibi (1959), Vyšší princip (1960) či v novějším snímku Nuda v Brně (2003). V barvě byl pak Hradec vidět v komedii Byl jednou jeden polda 2 (1997). V roce 2013 posoužil Hradec jako místo atentátu na arcivévodu Ferdinanda ve snímku Sarajevo 1914.

Krvavá hraběnka

Kromě Hradce Králové si filmaři oblíbili další místa kraje. V roce 2008 posloužil zámek v Doudlebách nad Orlicí historickému velkofilmu Juraje Jakubiska o kontroverzní hraběnce Alžbětě Bathoryové – Bathory.

Kajakář horolezcem

Sobotka na Jičínsku zaujala filmaře v roce 2015, kdy se tu natáčel film Tenkrát v ráji s Vavřincem Hradílkem v hlavní roli. Film se natáčel i v Prachovských skalách.

Své město mohou na plátnech kin vidět i lidé z Náchoda. Například v detektivce Případ mrtvých spolužáků z roku 1976.

Havlovo odcházení

Vilu Čerych v České Skalici potkalo v roce 2010 velké štěstí. Její areál si vybral Václav Havel pro natáčení svého filmu Odcházení. Na Náchodsku patří k vyhledávaným místům pro filmaře Jaroměř a přilehlá pevnost Josefov. Tuto destinaci má oblíbenou například režisér Jan Hřebejk, který zde naposled natáčel trilogii Zahradnictví. Předtím využil josefovské kulisy při natáčení některých obrazů pro snímek Musíme si pomáhat, který později získalo nominaci na Oscara.

Krkonošská panoramata

Asi nejznámější česká panorámata jsou k vidění v kultovním snímku z roku 1972 Homolka a Tobolka. Film se natáčel ve Špindlerově Mlýně. V prosinci půjde do kin nová filmová komedie Špindl, která se takřka kompletně natáčela letos na jaře taktéž ve Špindlerově Mlýně a na přilehlých horských stráních a sjezdovkách, ale také tamních boudách a barech.