Jedno takové naposledy vydalo na začátku února, kdy zde archeologové z hradecké univerzity pátrali po zaniklém polním opevnění pro dělostřelectvo č. 3. To se podle dobových pramenů a ústního předávání mělo nacházet v polích mezi obcemi Chlum a Neděliště na Hradecku. Místo nakonec archeologové analyzovali pomocí měření magnetometrem. Ten lokalizoval pouhý kus pravého boku opevnění pro děla.

„Toto opevnění, které okolo sebe mělo dalších šest podobných staveb, zde bylo zřízeno den před bitvou a stalo se součástí obranné linie středního a pravého křídla rakouské Severní armády,“ uvedl archeolog Matouš Holas s tím, že obránci zde vydrželi jen do druhé hodiny odpolední 3. července 1866, kdy na ně zaútočila pruská První gardová divize, jež postupovala od Máslojed na Chlum.

„Z dobových pramenů víme, že zde došlo k boji, kdy proti 180 dělostřelcům s osmi děly zaútočilo 3 tisíce pruských pěšáků a celé opevnění dobilo,“ dodal Matouš Holas, který by byl rád, kdyby se podobnou metodou dalo zmapovat celé bojiště bitvy při níž zahynulo osm tisíc vojáků a přibližně stejný počet z obou válčících stran byl nezvěstný.