V krajské metropoli vyroste do tří let jedna z nejzelenějších budov v Česku. V zóně Aldis ji vystaví banka ČSOB jako své krajské sídlo. „Pokud půjde vše podle plánu, tak s výstavbou začneme na začátku roku 2019 a hotovo by mělo být na konci dalšího roku,“ informoval ředitel a člen představenstva ČSOB Petr Knapp, který se neobává zdržení stavby ze strany různých spolků které by proti výstavbě mohly vystoupit.

„Věříme, že náš projekt nikoho k tomuto kroku nedonutí,“ dodal Petr Knapp, který si na vítězném návrhu, jež byl v pondělí představen veřejnosti, cení hlavně ekologického přístupu architektů. Ten se nepromítá jenom pojetí stavby, ale například i do systému vytápění, kdy energie pro vytápění a chlazení bude získávána tepelnými čerpadly ze systému hlubokých zemních vrtů.

Ekologický přístup i zasazení budovy do okolí ocenil i primátor města Zdeněk Fink: „Hradec Králové patří k málu českých měst, která jsou dobře urbanisticky řešena a při jejichž vzniku se myslelo i na budoucí rozvoj. Na tuto myšlenku navazuje také budova banky.“

Uzavírka svinarského mostu.
Svinarský most je v nedohlednu

Nové sídlo ČSOB, které doplní obchody nebo kavárna, je koncipováno jako mimořádně progresivní a ohleduplné k životnímu prostředí. S inovativním řešením se mohou návštěvníci výstavy seznámit prostřednictvím podrobných návrhů, vysvětlujících panelů a 3D modelu projektu. Výstava se koná do 29. června v Kongresovém, výstavním a společenském centru Aldis v Hradci Králové. Veřejnosti je přístupná v sále každý den od 8 do 20 hodin.