Lhůta na vysvětlení „daňových podvodů ministra financí", jak poslanci nazvali bod, v němž požadují po Andreji Babišovi objasnění nejasností v jeho příjmech, se krátí. Termín vicepremiérovi a zároveň druhému nejbohatšímu Čechovi vyprší na konci dubna.

Už před dvěma týdny sice Babiš předložil mandátovému a imunitnímu výboru sněmovny materiály, které podle něj dokazovaly, že se ničím neprovinil. Nicméně poslanci ho s daňovými přiznáními za roky 2014 a 2015 vypoklonkovali, že údaje v nich jsou nepřesné. A případ předali k řešení přestupkové komisi úřadu v Černošicích, pod který spadá Babišovo bydliště.

Deník zajímalo, co si o ministrových kauzách myslí osobnosti v regionech i běžní lidé. Se stejnými otázkami proto oslovil více než půl tisícovky panelistů Deníku a zároveň zadal agentuře Sanep, aby provedla výzkum na reprezentativním vzorku 1831 lidí.

Výsledek? Obě skupiny se v názorech vzácně shodují a pro Babiše to není zrovna lichotivé hodnocení.

Půlka lidí: Měl by jít

Naprostá většina respondentů tvrdí, že se Babišovi nepodařilo vyvrátit pochybnosti spojené s podnikáním – ať už jde o nákup korunových dluhopisů, či kauzu farmy Čapí hnízdo. Šéf hnutí ANO nepřesvědčil 87 procent regionálních osobností z panelu Deníku, ani skoro 68 procent respondentů z průzkumu Sanepu.

V názoru, zda by měl Babiš opustit vládu, jsou obě skupiny rozděleny v názoru zhruba půl napůl.

A seč je jednou z Babišových manter boj s korupčním systémem, dvě třetiny lidí v obou skupinách se domnívají, že se v posledních čtyřech letech nepodařilo vliv korupce omezit.

Volby má prý ale jisté

Přestože většině respondentů vadí, že nevysvětlil svoje kauzy, nezatočil s korupcí a podle poloviny z nich by měl odejít z vlády, jeden výsledek průzkumu je z pohledu Babiše pozitivní.

Jak regionální lídři, tak běžní lidé se domnívají, že ANO zvítězí v podzimních parlamentních volbách. Myslí si to 69 procent lidí, kteří odpověděli Sanepu, a přes 80 procent regionálních osobností z panelu Deníku.