Úpění před 42 lety vzniklo jako recesistické plavení nejrůznějších plavidel po řece Úpě. Prošlo si mnoha etapami. Radostnými s masovou účastí, ale i takovými, kdy ho zakazoval komunistický režim.

V letošním ročníku humorné akce si největší ohlas u diváků vysloužily posádky Čapího hnízda a Milošova relaxu. Na jednom plavidle jela parta čtyř úpických hasičů s čapími převleky a maskami Andreje Babiše, jednoho z nejbohatších Čechů a politiků. Na dalším malosvatoňovičtí nadšenci ztvárňovali prezidenta Miloše Zemana s ochrankou.

„Nemá to politický podtext. Reprezentujeme pravdu," smál se před startem Lukáš Soukup.

Kati i chirurgové

„Nejdřív jsme chtěli jet za hasiče, pak za jamajský bob. Nestíhali jsme, ale téma Čapího hnízda nás zaujalo na internetu a bylo jasno," řekli členové posádky. Během jízdy rozhazovali po Úpě účtenky a jeden z členů byl dokonce převlečený za Agrofert – Babišovo dítě.

Na řeku se letos vydalo hned patnáct alegorických lodí s devětačtyřiceti lidmi na palubách. Jejich témata byla různá. Úpu splavila konvice s čajem, zedníci, party taxi, titanic, kati, hippies, Mexikáni i chirurgové.

Po cestě se museli vypořádat s mnoha strastmi. Na některých úsecích například zcela chyběla voda. „To není plavení, ale tlačení," žertovaly mezi sebou posádky pokaždé, když se musely odrážet ode dna a táhnout plavila ručně. Recesisté se popasovali se i se dvěma splavy a se spadlými stromy, přes které museli své výtvory z duší a palet přenášet.

„Bez ztráty kytičky se to neobešlo. My jsme píchli tři duše ze šesti. Do cíle jsme ale všichni statečně dorazili," líčil po absolvování zhruba tři a půl kilometru dlouhého úseku Jan Balcar. S bratrem, syny a kamarádem spustili na řeku zříceninu místního hradu Vízmburk.

A nápad pro další ročníky? Pořadatele před startem pobavil třeba senior, který se ptal, jakým směrem plavidla poplují. Jestli po proudu nebo proti němu.

„Tak snad někdy příště," rozesmáli se řekoplavci.