Skupina lidí dorazila k havarovanému automobilu a začala zachraňovat čtyři zraněné. Vzhledem k tomu, že nikdo z nich nevěděl, kde přesně se nacházejí, byla komunikace s dispečinkem záchranky složitá. V praxi se tak ukázalo, jak náročné je při příjezdu k nehodě popsat, kde přesně se stala.

Právě s tím aplikace, která začala fungovat loni na jaře, pomáhá. Stačí ji stáhnout do telefonu a v život ohrožující situaci přidržet nouzové tlačítko na displeji.

Tímto jednoduchým pohybem se spustí vytáčení linky 155 a současně se z mobilního telefonu odešle zpráva, která obsahuje informace o aktuální poloze či doplňující informace, týkající se zdravotního stavu postiženého.

„Svědci nehody si vyzkoušeli všechny možnosti přivolání pomoci. Tedy pomocí aplikace Záchranka, webovým rozhraním, které aplikace také nabízí, a voláním na linku 155,“ popsal včerejší akci Filip Maleňák, jeden z autorů aplikace, který všem přítomným vysvětlil, jak Záchranka funguje.

VÝSLEDKY V PRAXI
V Královéhradeckém kraji si díky aplikaci Záchranka na konci loňského roku přivolal pomoc hluchoněmý muž.

„V průběhu hovoru se nikdo neozýval a v prvních vteřinách se zdálo, že jde o chybné volání nebo žert. Po krátké chvíli však operátorka v telefonu zaslechla naříkání a sténání. Díky lokalizaci prostřednictvím mobilní aplikace a dalším zde uvedeným informacím na pomoc vyslala posádku zdravotnické záchranné služby. Záchranáři na místě nalezli mladého muže, trpícího náhlými silnými bolestmi břicha,“ popsal zásah Ivo Novák, mluvčí záchranky.

Jak aplikace funguje? Stačí zmáčknou tlačítkoHlavní předností nové mobilní aplikace Záchranka je využití schopností chytrých mobilních telefonů pro stanovení přesného místa události při zásahu v terénu. Vytáčení linky 155 a odeslání polohy je provedeno stisknutím jediného tlačítka. Volající je tak přepojen na záchrannou službu příslušného kraje. Je-li v okamžiku volání mobilní telefon schopen zjistit přesnou polohu, odesílá ji formou datového spojení či pomocí SMS přímo do informačního systému krajské záchranné služby. Záchranářům pozemní i letecké záchranné služby tak aplikace usnadní často zdlouhavé hledání přesného místa zásahu.