„Zatím na ně čekáme. Kdy dorazí, to zatím nevíme. Nikdo nám nedal informaci. Ale podle posledních zpráv by měly přijít do pondělí 16. listopadu,“ informovala ředitelka hradeckého Domova u Biřičky a zároveň viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková.

„Zatím máme jen 32 sad, v úterý máme přebrat dalších deset až patnáct, zbytek do konce týdne. Přitom pro první testování potřebujeme alespoň sto testů,“ postěžoval si ředitel novopackého domova seniorů Vladimír Šimek.

Ředitelé zařízení pak nemají v ruce ani metodické pokyny, ani dostatek sester na testování, které se musí po pěti dnech opakovat. Znamená to také, že zaměstnanci musí na testy i o víkendech. Řada z nich by uvítala alespoň sedmidenní pauzu.

Covidové oddělení na jednotce intenzivní péče v Oblastní nemocnici v Trutnově.
Covid v kraji: nejmenší denní přírůstek za poslední měsíc, ale i nejvíc mrtvých

„Přišlo nám 1200 testů, což stačí na dva měsíce. Testování budou provádět naše zdravotní sestry. Bohužel, je to práce navíc a po pěti dnech bude vycházet i na víkendy,“ připomíná ředitel milíčeveského domova seniorů Pavel Jór. Zařízení je jedním z mála, kde zatím covid neúřadoval.

První celoplošné testování tu plánují na středu. „Testování zatím nikdo neodmítl, chybí však proškolení personálu. Snad to proběhne bez problémů,“ věří Pavel Jór, který se také přiklání k sedmidenní pauze mezi odběry.

„Doufám, že se podmínky změní a že nebudeme pokaždé testovat klienty, kteří byli negativní. Obáváme se, že by je to stresovalo. Odběry z nosohltanu jsou nepříjemné,“ poukazuje na komplikace Pavel Jór. Antigenní testy jsou levnější a rychlejší než standardní laboratorní vyšetření. Odběr vzorku se ovšem provádí také z nosohltanu, výsledek je do 15 minut.

Covidové oddělení na jednotce intenzivní péče v Oblastní nemocnici v Trutnově.
Epidemie snad už slábne, pacientů v nemocnicích ale zatím neubývá

Podle informací tiskového mluvčího kraje Dana Lechmanna obdržela v kraji sady pro plošné testování zhruba třetina z osmdesáti sociálních zařízení. „Podle informací ministerstva zdravotnictví by sociální zařízení měla obdržet testovací sady nejpozději ve čtvrtek. Testování by mohlo začít vždy následující den po převzetí testů, takže předpokládáme, že nejdéle v pátek by měla všechna pobytová zařízení testování zahájit,“ domnívá se náměstkyně hejtmana pro sociální věci, kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

Plošné testování v sociálních zařízeních by se mělo týkat zhruba čtyř tisíc klientů a čtyř tisíc pracovníků zařízení.Koronavirem je v kraji aktuálně zasaženo 37 pobytových zařízení sociálních služeb. V některých jsou pozitivní zaměstnanci, ve dvou desítkách případů se nakazili i klienti.

O tom, zda se testování bude týkat i uživatelů červenokosteleckého Hospice Anežky České neměl ani včera ještě definitivně jasno ředitel tohoto zařízení Miroslav Wajsar. „Během dnešního dne by se to mělo dořešit,“ uvedl v úterý po poledni ředitel hospice, který měl jen jednu jistotu – žádné testy k nim zatím nedorazily.

Novoroční ohňostroj v Hradci Králové
Novoroční ohňostroj přesunul Hradec na červenec