Už v devět hodin se lidem otevřely brány hradeckého Adalbertina, kde i letos našli své útočište trhovci nabízející tradiční horkou medovinu, trdelníky, kávu, horkou čokoládu a samozřejmě i Svatomartinské víno. Trhy v Hradci Králové se rozhodla navštívit i Hana Buzková s dětmi: „Daly jsme si cappuccino a trdelníky. Na svatého Martina asi nepůjdeme, ale na trhy určitě zase příští rok přijdeme.“

Trhovci si také letošní ročník Martinských trhů chválili. „Jezdíme sem už spoustu roků a i letos vládne spokojenost. Jsme zde zavedená firma, protože jsme v Hradci Králové začínali hned po revoluci, takže odbyt máme,“ řekl Deníku František Kocián, prodávající kávu a čaje firmy Frolík. Na své si, ale přišli i milovníci řemesel. Studenti SOŠ a SOU Hradec Králové oboru umělecký kovář prezentovali a prodávali své práce.

Potravinová sbírka v hradeckém Kauflandu
I letos projevili lidé dobré srdce v potravinové sbírce

O půl třetí začal na Velkém náměstí doprovodný program, hradecký Trombón - band svým hudebním vystoupením zkrátil čekání na příjezd svatého Martina. Ten za zvuku fanfár dorazil do Hradce Králové v 15 hodin. Všem popřál pěkný advent a příjemné prožití Vánoc. Sníh sice nepřivezl, ale děti, nejen s křestním jménem Martin nebo Martina, se mohly povozit na hřbetu jeho bílého koně. Akce na Velkém náměstí pokračovala i po Martinově odjezdu. Na připraveném pódiu nejdříve vystoupil dívčí sbor Kantiléna a hned po něm hudební skupina Nadoraz. K návštěvníkům promluvila také náměstkyně primátora Anna Maclová a všechny srdečně pozvala na následující akce na Královehradecku.   (jh)