Dluhy na nájemném byly začátkem zdálo by se běžného podnikatelského boje. Petr Červinka se do nich dostal letos na jaře - nádražní hala, kde třináct let sídlí jeho knihkupectví Ambra, procházela rekonstrukcí. Zákazníků uprostřed nepřehledné stavby ubylo do té míry, že Petr Červinka několik měsíců neměl na nájem. Porušil tak podmínky smlouvy se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), která mu 19. července doručila výpověď z nájmu, a rovnou vypsala výběrové řízení na nového nájemce. Potud zmiňovaný běžný podnikatelský boj: neplatíš - jdeš.

Ambra ovšem pro dlouhý zástup lidí není jen tak ledajakým místem: Ambra je jedním z mála knihkupectví ve městě, které nepatří žádnému z knižních řetězců. Ambra je místo, kam si studenti i profesoři chodí pro vzácné učebnice. Ambra je oázou těch, co touží po železničních encyklopediích, duchovní literatuře, knihách za korunu v charitním koši před prodejnou, nebo si chtějí nechat změřit auru.

Paradoxně v době, kdy hlavní postava tohoto příběhu několik týdnů pobývala mimo republiku a nijak se k celé věci nevyjadřovala, vzedmula se vlna emocí na sociálních sítích, v těch správných barech, a přispěchaly i politické strany a hnutí.

Zcela zásadní proměnou má v příštích měsících projít dům v hradecké Honkově ulici.
Dům s odlehčovací službou za 120 milionů bude sloužit za dva roky

A kdo ještě před dvěma měsíci nevěděl, co a kde je v Hradci Králové Ambra – tak už to ví.

Zapomeňte

Petr Červinka, který se teprve před pár dny vrátil z Kanady, Deníku už v neděli večer avizoval jednání v hradeckém sídle SŽDC. V pondělí po poledni jeho výsledek komentoval stručně: „Nic se neděje, zapomeňte. Knihkupectví jede dál.“

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová pak k večeru informaci stejně stručně potvrdila.

Jedno se tak zdá být jisté: Petr Červinka uspořádá avizovanou říjnovou oslavu padesátin nádražního knihkupectví takříkajíc ve svém.

CIAF 2018 v Hradci Králové.
Na letišti se uskuteční CIAF