K vánoční atmosféře v Hradci Králové přispěje i muzejní adventní trh, který se koná o tomto víkendu před Muzeem východních Čech nebo také rozsvícení vánočních stromů.

Vánoce by měly znamenat především svátky klidu, což potvrdil i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán: „Vánoce jsou pro mě především svátky klidu a míru, které bychom měli trávit se svými blízkými."

Pro někoho se naopak jedná o období plné stresu a chaosu, aby všechno dopadlo přesně tak, jak jsme si naplánovali.

ŽÁDNÝ STRES

Zběsilé nakupování dárku a přeplněná obchodní centra pak mohou být ideálním příkladem. V takový situacích se kouzlo Vánoc vytrácí. A to není správně.

Během závěrečného období roku totiž nejde o to, abychom se zbytečně stresovali z banálních situací, které nás potkají. Jde především o to, že můžeme být se svojí rodinou a svými nejbližšími. V tu chvíli si pak uvědomíme, že to je ten největší dárek, který můžeme k Vánocům dostat. To, že pak pod stromečkem nenajdeme dárek, který jsme si tak přáli, nás nakonec ani nemusí tolik mrzet.

TRADICE PŘEVLÁDAJÍ

O své vánoční zvyky a průběh Vánoc se s námi podělil i primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. „U nás zůstáváme u tradičního pojetí, které je spíše ateistické. Nejhezčí na Vánocích je pro mne hromadné setkání s dětmi a všemi vnoučaty. Letos by nás mělo být sedmnáct." Pro primátora Zdeňka Finka pak vánoční svátky znamenají především období klidu, pohody, setkávání, dobrého jídla a také sportu.

Nový hejtman královéhradeckého kraje Jiří Štěpán se těší na to, že se během vánočních svátků zastaví celoroční běh a vše se zklidní. Sám je také zastáncem tradičnějšího průběhu Vánoc s rybou a bramborovým salátem na vánočním stole. „Ideálně rádi trávíme vánoční svátky pobytem v přírodě, nejlépe pokud je sníh, tak na lyžích," dodal.

Naopak zcela odlišně vánoční čas tráví novinář a spisovatel Stanislav Motl „Vánoce v České republice neslavím. Už několik let je trávím v Izraeli. Je to už taková moje tradice." uvedl Stanislav Motl.

Martin Prokeš