Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić se k Tančícímu domu dostal přes Václava Havla, který bydlel ve vedlejším domě. Milunić Havlovi tehdy navrhoval úpravy bytu. Při vzájemných diskuzích logicky narazili na téma, co by mělo stát na prázdném místě vedle.

Havel si původně přál, aby byl vedlejší rohový dům vybaven knihovnou, divadlem a kavárnou, a to vše v rámci kulturní linie od Rudolfina přes Národní divadlo k Mánesu. Pro tento povznášející projekt se však investora najít nepodařilo.

Pivovar U Fleků v centru Prahy má dlouhou historii.
KVÍZ: Jak dobře znáte Prahu? Otestujte své znalosti hlavního města

„První návrhy Miluniće byly o dost jiné, bylo ale dost vidět, že půjde o důležitý a symbolický dům. Který je navržený pro novou demokratickou společnost, která se přerodila z totality a vykračuje do veřejného prostoru a do budoucnosti,“ uvedl ve svém pořadu architekt Adam Gebrian.

V roce 1992 pozemek koupila nizozemská pojišťovna Nationale Nederlanden, která přizvala architekta jménem Frank O. Gehry. Interiéry kanceláří investora byly z části svěřeny britské architektce českého původu Evě Jiřičné. Tvůrci se inspirovali slavným meziválečným tanečním párem Freda Astaira a Ginger Rogersové, které má stavba připomínat. Stavět se začalo 3. září 1994, hotovo bylo v červnu 1996.

Dům v průběhu stavby v první polovině devadesátých let budil celou řadu kontroverzí. Na první pohled zasahuje do veřejného prostoru, výrazně překračuje uliční čára okolních domů.

Milunić později přičítal možnost prosadit takovouto výjimečnou stavbu porevoluční euforii, Václavu Havlovi, tehdejší ředitelce památkářů Věře Millerové a vzácné souhře náhod.

Interiér šestipatrové budovy však nijak pozoruhodný není. Dnes se uvnitř ve spodních patrech nachází galerie, v dalších čtyřech patrech je hotel s cenou od 2500 korun za pokoj. V pátém a šestém patře jsou kanceláře k pronájmu. Součástí posledního patra je bar a vstup na střešní terasu s výhledem. Obyvatele Prahy tady ale potkáte málokdy, navštěvují jej především turisté.

Železobetonová konstrukce je poskládaná z 99 panelů je jako běžný panelák, snaha odlišit se je viditelná hlavně na fasádě a oknech. „Síla domu je dána vnějším působením, nikoliv propracovanými detaily uvnitř,“ řekl Gebrian.

Žižkovská věž: One Room Hotel.
Vzhůru do Prahy za luxusním a neobvyklým ubytováním. Deník vám nabízí pár tipů