Sečská přehrada láká k romantické procházce
KDY: Kdykoliv
KDE: Seč leží ve východních Čechách uprostřed krásné přírody Železných hor.
ZA KOLIK: Zdarma

Na Sečské přehradě a kolem ní najdete víc zajímavých míst než u mnohem větších a známějších vodních nádrží. Vznikla na řece Chrudimce v letech 1924 až 1935, zděnou hráz ze žulových bloků ohraničují dvě skaliska se zříceninami středověkých hradů. Pro přehradu je typický malý ostrůvek a nádherný výhled na hladinu ze zříceniny hradu Oheb, hezký výhled se otvírá i ze silnice vedoucí přes hráz: na jedné straně uvidíte přehradu, na straně druhé nahlédnete do několik desítek metrů hluboké propasti. Okolím vede řada značených tras a cyklostezek, které míří například k židovskému hřbitovu v Hoješíně anebo do Klokočova s chráněnou lípou velkolistou a barokním zámečkem. 

Babiččina Barunka: 200 let
od narození Boženy Němcové

KDY: Kdykoliv
KDE: www.rml.cz
ZA KOLIK: Zdarma

Na webu Regionálního muzea Litomyšl si můžete prohlédnout výstavu Babiččina Barunka, která připomíná výročí 200 let od narození spisovatelky Boženy Němcové. Dozvíte se mnohé o její tvorbě i o jejím životě – dětství a manželství. Dočtete se o pobytu v Litomyšli, kde porodila syna Karla, a také o jejích zastaveních Na Horách u České Třebové. Byla okouzlena tamní přírodou, měla radost z jezení dobrého chleba a tvarohu, líbily se jí zpěvy českých i německých poutníků. 

Ze zeminy do vitríny – co archeolog najde, restaurátor zpracuje
KDY: Kdykoliv
KDE: www.facebook.com/ Muzeum.Nachodska/videos/ 1565884933595711/
ZA KOLIK: Zdarma

Muzeum Náchodska mělo v plánu uspořádat k Mezinárodnímu dni archeologie výstavu, která by přiblížila návštěvníkům cestu předmětu od jeho nálezu až po vystavení ve vitríně. Akce však vzhledem k vládním opatřením nebyla možná, muzeum proto přišlo s náhradní variantou, kterou je video popisující práci v restaurátorské dílně. Pracovnice muzea Veronika Fišerová si na ukázku připravila zpracování keramických nálezů ze záchranných archeologických výzkumů. 

Tipni si! S párty hrou se dozvíte zajímavé informace a kuriozity
KDY: Kdykoliv
KDE: www.albi.cz
ZA KOLIK: 550 korun

V této zábavní párty hře najdete 1188 otázek rozdělených do šesti okruhů: společnost, fauna a flóra, věda a technika, stalo se, sport a různé. Tipování, sázení a debatování o zajímavých otázkách nebylo nikdy zábavnější, vsaďte se! Pokud si svým tipem nebudete jistí, můžete si vsadit i na svého soupeře.  Doba hry je zhruba 30 minut, hra je vhodná pro děti od 12 let. 

Čtenářský deník on-line
KDY: Kdykoliv
KDE: https://temata.rozhlas.cz/ctenarskydenik
ZA KOLIK: Zdarma

Podzim bez knih není podzim. Dobrá kniha může pomoci zahnat chmurné myšlenky nebo pocit samoty. Letošní podzim je ten správný moment být čtenářem. Čtenářský deník je k dispozici na webových stránkách Českého rozhlasu. V nabídce jsou audioknihy, podcasty, školní doporučená četba i knihy pro volný čas.