V Dobrušce oslaví Kupkovo výročí otevřením nové expozice
KDY: 11. září
KDE: Dobruška

Hlavní program oslav 150. výročí se uskuteční v Dobrušce 11. září otevřením nové expozice přímo v domě, kde malíř vyrostl. Expozice provede návštěvníka celým životem a dílem českého malíře a průkopníka abstraktní tvorby Františka Kupky (1871 až 1957), a to včetně jeho legionářské činnosti. Koncepce byla navržena a realizována ve spolupráci s pražskou Galerií KODL a stala se již pátou zpřístupněnou expozicí městského muzea. Nechybí zábavně-vzdělávací zóna, která návštěvníkům nabídne možnost seznámit se s výstavu aktivním způsobem – psaním, kreslením, všímáním si detailů, pozorováním proměnlivostí nebo hledáním v knihách. Je to prostor pro relaxaci, ale zároveň aktivní interakci s životem i dílem Františka Kupky jak pro děti, tak pro dospělé. Závěr oslav v Dobrušce zpestří nový krátkometrážní film režisérky Natálie Císařovské s názvem Francek o mládí Františka Kupky.

Módní přehlídka s vůní Francie ozdobí nádvoří
KDY: 10. září
KDE: Opočno

Kolekci na téma „Francie kreativní“ představí studenti Vyšší odborné školy oděvního návrhářství a Střední průmyslové školy oděvní v Praze pod vedením Jaroslavy Brabcové Pecharové – držitelky Českého lva za film Bathory v kategorii nejlepší výtvarný počin, a to v pátek 10. září na zámeckém nádvoří v Opočně. Své práce předvedou také studenti Střední průmyslové školy Otty Wichterleho z Červeného Kostelce. V modelu na motivy Kupkova obrazu Klávesy piana – Jezero vystoupila vítězka České Miss 2010 na Miss Universe v Las Vegas. Domácí Opočno na přehlídkovém mole zastoupí Butik SVstyle Šárky Vondřejcové. Pomyslnou třešničkou na dortu bude předvedení modelu přední české návrhářky Beaty Rajské, který je také inspirován jedním z Kupkových obrazů.

Výstava fotografií v palmovém skleníku
KDY: 10. září
KDE: Opočno

Na pátek 10. září od 16 hodin si Opočno připravilo vernisáž výstavy fotografa Karla Steinera. Její součástí bude také vyhlášení výsledků fotografické soutěže na téma abstrakce. Expozice se bude konatv běžně nepřístupném palmovém skleníku v horní části zámeckého parku. Přístupná bude v sobotu a v neděli, vždy od 9 do 17 hodin. Světoznámý fotograf Karel Steiner po roce 1968 emigroval do Spojených států, aby se následně usadil ve Francii. Stál u zrodu spolupráce Opočna s francouzským Puteaux – městem, kde Kupka strávil velkou část života. Již v roce 2008 představil v Opočně na výstavě pořádané spolkem Abakus cyklus fotografií Češi ve Francii a cyklus fotografií z Puteaux. 

Vydejte se za Kačenkou, vládkyní Orlických hor
KDY: kdykoliv
KDE: Deštné v Orlických horách

Kdo přijel do Deštného v Orlických horách, nemohl ji minout. Na princeznu Kačenku, vládkyni Orlických hor, tu návštěvníci narazí na mnoha místech, a to díky Kačenčině pohádkové stezce. Najdou ji na každém jejím zastavení v podobě vyřezávané sochy od řezbářů tohoto regionu – Jarmily Haldové, Lízy Peřinové a Aleše Fajfra. Zastavení lákají rodinys dětmi nejen k posezení, ale také k hrátkám na interaktivních prvcích, zároveň se přitom mohou naučit něco málo o přírodě, historii a zvykoslovnosti z Orlických hor.

Rybářské závody potěší děti i dospělé
KDY: 11. září
KDE: Petrovice nad Orlicí

Tuto sobotu 11. září se v dopoledních hodinách uskuteční na chovných rybnících u Petrovic nad Orlicí rybářské závody pro děti, při kterých není potřeba povolenka ani žádná registrace: „Děti bez nutnosti registrace v klubech a vlastnictví povolenky si u nás mohou zarybařit, a ještě si odvezou nějakou cenu,“ zvou na akci pořadatelé.

Režisér Magnusek uvede film Stáří není pro sraby
KDY: 10. září
KDE: Houdkovice

Obec Trnov ve spolupráci s Tomášem Magnuskem a SDH Houdkovice pořádají besedu s režisérem Magnuskem a jeho hostem. Událost doplní promítání filmu Stáří není pro sraby v Houdkovicích ve sportovním areálu v pátek 10. září od 19.00 hodin. Vstupné 100 korun. Pořadatelé prosí o dodržování protiepidemiologických opatření. 

Hradecké nábřeží se rozvoní chutí podzimu
KDY: 11. září
KDE: Hradec Králové

V sobotu 11. září můžete vyrazit do společnosti skvělého jídla, hudebních vystoupení a gastronomických zážitků. České i zahraniční speciality, moderní gastronomické pochoutky, regionální a farmářské potraviny – to vše je Hradecké nábřeží gurmánů – Chuť podzimu. Těšte se na nové produkty z různých koutů světa, které zapijete skleničkou dobrého vína, koktejlu, piva či limonády. Součástí akce je Chilli festival Mechov, kde můžete ochutnat i hodně ostré speciality. Vstup tradičně zdarma, začátek v 10.00 hodin, konec se stmíváním.

Jizerská padesátka objektivem fotografů
KDY: v těchto dnech
KDE: Hradec Králové

Od pondělí 6. září v Informační centru Hučák Hradec Králové k vidění výstava Jizerská 50 | Viděna šesti. Své snímky do expozice propůjčili významní čeští fotografové, jmenovitě Markéta Navrátilová, Jiří Langpaul, Jan Šibík, Daniel Hušták, Lukáš Dvořák a Tomáš Vocelka. 

Galerie zve na novou výstavu barevných leptů
KDY: v těchto dnech
KDE: Hradec Králové

Galerie Koruna otevřela ve středu 8. září novou výstavu barevných leptů Pavla Sukdoláka a plastik Petera Nižňanského.

Koncert na Výravě potěší rockové posluchače
KDY: 11. září
KDE: Výrava

Kapely Škwor, Krucipüsk, Trautenberk Walda Gang a Metanol zahrají v sobotu na louce v blízkosti areálu Letního parketu Výrava. Parkování a stanování zdarma. Před vstupem možnost bezplatného antigenního testování s vydáním certifikátu, hrazeného ze zdravotního pojištění. Koncert odstartuje v 15.00 hodin, areál se otevře v 13.45 hodin.

V Ohnišťanech se sejdou přátelé traktorů Zetor
KDY: 11. září
KDE: Ohnišťany

Zetor klub Ohnišťanya obec Ohnišťany připravují sedmý ročník Srazu Zetorů, který se uskuteční 11. září od 9.00 hodin na místním fotbalovém hřišti. Návštěvníci se mohou těšit třeba na spanilou jízdu obcí, jízdu zručnosti či soutěž v hodu pneumatikou. Chybět nebude ani večerní zábava, občerstvení a tombola.

Mozaika slaví 20 let. Jako host vystoupí Gospel
KDY: 12. září
KDE: Hradec Králové

Koncert jednoho z nejlepších gospelových souborů v Čechách Maranatha Gospel Choir se uskuteční v neděli 12. září od 16 hodin v Lodivadle na Kavčím plácku. Formace, která už mnoho let vystupuje na českých i zahraničních hudebních scénách, zazpívá v rámci oslav 20. výročí Křesťanského společenství Mozaika v Hradci Králové. Vstupné na slavnost i gospelový koncert zdarma. Více informací na www.mozaika.hk.

V kostele zazní Varhanní festival
KDY: 12. září
KDE: Loučná Hora

V dřevěném kostelíku sv. Jiří v Loučné Hoře nedaleko Hradce Králové se tuto neděli uskuteční první koncert druhého ročníku Varhanního festivalu Vzkříšené varhany. Hrát se začíná v 17. hodin a vstupné je 100 korun. Na koncertě se dozvíte také o historii nástrojů a jejich zajímavostech v praxi.