Adventní jarmark v Bastionu IV
KDY: 10. prosince od 9 do 17 h.
KDE: Jaroměř – Josefov
ZA KOLIK: Vstupné do areálu je 50 korun, snížené 30 korun

Přijďte si do josefovské pevnosti užít kouzelnou vánoční atmosféru. Jarmark bude probíhat ve vnitřních i venkovních prostorách. Možnost parkování bude v nedalekém Bastionu III (kde sídlí Národní památkový ústav) a v přilehlých josefovských ulicích.

Přijede velké množství trhovců s nepřeberným množstvím rukodělných výrobků ze dřeva, papíru, textilu, kovu, skla a keramiky. Nabízet budou i oděvy a šperky, květinové vazby, svíčky, vánoční dekorace, bylinky a různé potraviny.Ukázky různých řemesel předvedou nejen studenti Střední školy řemeslné z Jaroměře. Děti se budou moci zabavit v tvůrčích dílničkách, pro dospělé budou připravené kávové speciality, pivo, víno, medovina, pro všechny pak slané i sladké dobroty. Můžete také zkusit štěstí v bohaté vánoční tombole. Prodávat se budou i kapři, vánoční stromečky a jmelí.

Potěšit svůj zrak můžete ve zdejších galeriích, kde vystavují svá díla malíř Zdeněk Dudek, sochař Petr Novák z Jaroměře a malíř moře Alex Gabriel. Doprovodný program bude také nabitý. V Prachárně se budou konat koncertní a divadelní představení jedno za druhým. Vystřídají se zde Ostrováček, ZUŠ hraběte Šporka, Jirka Pilař, Cantus, Divadlo Koník a Improvizační divadlo Bizoni.Organizátoři vzkazují, že přijet mohou i vozíčkáři – nechybí zde nájezdní rampa a výtah.

Vánoce ve skanzenu
KDY: 10. a 11. prosince
KDE: Krňovice

Přijďte si po oba víkendové dny od 10 do 17 hodin užít atmosféru vánočně vyzdobených interiérů a expozic Podorlického skanzenu Krňovice nedaleko Třebechovic pod Orebem. Ochutnáte tradiční vánoční pokrmy, nefalšovaný punč, čerstvý chléb z historické pece nebo se můžete zúčastnit některé z dílniček. 

Svařáček pod vánoční jabloní
KDY: 10. a 11. prosince
KDE: na Přehradě Les Království

Vydejte se v sobotu i neděli na svařáček a betlém do vánočně „ustrojené“ zahrady, vytápěné stodoly a stanu Štěrbovy vily a užijte si tak adventní atmosféru na Přehradě Les Království nedaleko Dvora Králové nad Labem. Po celý den a za tmy pod okouzlující vánoční jabloní vás čeká domácí svařáček na zahřátí, domácí dobroty a mnoho dalšího. Jako každý rok přijedou za dětmi také na koních čerti, Mikuláš a andělé. Přijďte si popovídat, projít se a mezi tím objevovat Les Království v čase klidu a pohody. 

Zimní plavání v Náchodě
KDY: 10. prosince 
KDE: Náchod

V sobotu od 11:30 do 16 hodin se uskuteční 52. ročník závodu Českého poháru Zimní plavání v Náchodě a 24. ročník Memoriálu Jiřího Řebíčka – O pohár starosty města Náchoda. Akci pořádá SK dálkového a zimního plavání Výtahy Náchod – Metujští tygři. Závodit se bude v rybníku Podborný na Plhově a 100 m trať si bude moci vyzkoušet i veřejnost. Přijďte fandit otužilým plavcům!

Divovánoce 2022
KDY: 10. prosince od 14 hodin
KDE: Jičín 
ZA KOLIK: děti 130 korun, dospělí 240 korun, rodina (2+2) 600 korun

Valdštejnská lodžie zve na netradiční adventní akci pro celou rodinu v prostorách barokní památky s vánočními dílnami, divadly, koncerty a neobvyklým živým betlémem.

Představení:
Anička a Letadýlko – Příběh dědka Všudefouse – Sváteční mystérium
Divadlo Líšeň – Andělé z lesa – Scénická poezie, koncert s loutkami.
Tržiště příběhů – sedmero mini-divadélek pro kolemjdoucí v rámci oživlého trhu a další
Hudba:
Karel Vepřek – osobitý písničkář a hudební básník
Veselé chvíle – pěvecký sbor studentů DAMU
RukyNaDudy – stará beskydská hudba a další
min-trh:
JEN SEN – autorské bloky a ilustrace
POHANA – Autorská zvířátka z Jizerských hor
BYLO NEBYLO – nakladatelství autorských knih a her
Můžete se těšit i na Divodílny pro malé i velké s týmem Valdštejnského imaginária, Lhotákovými a K-klubem.

Bleší trh podpoří ochranu klimatu
KDY: 10. prosince
KDE: Hradec Králové

Prosincový ponor do půdních pokladů aneb bleší trh v Bio Central Hradec Králové se uskuteční od 10 do 15 hodin. Těšit se můžete na oblečení, ale i originální výrobky. Dvacet procent celkového výdělku poputuje na ochranu klimatu.

Akva Tera Flora
KDY: 11. prosince od 9 do 12 h.
KDE: Hradec Králové

V Kongresovém centru Aldis můžete zakoupit a prodat akvarijní ryby a rostliny, terarijní zvířata, bezobratlé živočichy, živý a preparovaný hmyz, drobné savce a ptactvo, tropické rostliny, kaktusy a sukulenty, živé a neživé krmivo, přírodniny, entomologické pomůcky, odbornou literaturu a množství chovatelských potřeb. Návštěvníci mají možnost přímého kontaktu s chovateli zvířat, pěstiteli rostlin či prodejci a mohou se s nimi bezprostředně poradit.

Loutky v obrazech
KDY: 10. prosince – 15. ledna
KDE: Náchod

Muzeum Náchodska ve spolupráci s AMAG a Loutkovou scénou Dětem pro radost zve na výstavu Loutky v obrazechv Broučkově domě na Masarykově náměstí. Výstava obrazů, na nichž pracovali členové Ateliéru malířů a grafiků po celý rok, bude doplněna o loutky náchodské Loutkové scény Dětem pro radost, která v letošním roce baví nejen dětské diváky již 70 let.Vernisáž se uskuteční dnes 9. prosince od 17 hodin.

Hudba na pomoc/ Jakub Děkan, Anna Julie Slováčková & Tereza Balonová
KDY: 9. prosince od 17 hodin
KDE: Pec pod Sněžkou
ZA KOLIK: v předprodeji 400 korun, 490 korun na místě

Zavítejte na charitativní projekt Hudba na pomoc, který se rozhodly uspořádat dvě studentky střední školy OA Heroldovy sady. Těšit se můžete rovnou na tři známé interprety, kteří vystoupí v KlonDike music clubu. Projekt se pořádá ve spolupráci s nadačním fondem PINK BUBBLE. Ten pomáhá mladým lidem, kterým zkomplikovalo život onkologické onemocnění, být šťastnější a postavit se co nejdříve zpátky na vlastní nohy. Příjemcům pomoci říkají důvěrně “Bubliny“ a ke každému z jejich příběhů nadační fond přistupuje osobně. Protože každý, kdo se na fond obrátí, je pro něho jedinečný.

Na koncertě vystoupíJakub Děkan, Anna Julie Slováčková a Tereza Balonová.
Program
17:00 Otevřeno
19:00 Zahájení festivalu
19:15 Tereza Balonová
20:30 Představení nadace Pink Bubble
20:40 Anna Julie Slováčková
21:50 Tombola
22:00 Jakub Děkan
23:00 After party

Prodejní výstava výrobků z chráněné dílny
KDY:10. prosince od 10 do 17 hodin
KDE: Zámek Adršpach

Prodejní výstava výrobků z chráněné dílny Domov Dolní zámek Teplice nad Metují. Těšit se můžete na občerstvní v podobě kávy, svařáku, grogu, kávy a zákusků.

Vánoční prohlídky zámku
KDY: po oba víkendové dny
KDE: Nové Město nad Metují

Prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Čeká vás výklad obohacený o téma Vánoc za 1. republiky. Vstup za běžné vstupné. Min. 5 osob na prohlídce. Možnost rezervace na tel. 491 470 523 nebo e-mailu pokladna@zameknm.cz

Petr Samek - Vánoční otevřený ateliér
KDY: 10. a 11. prosince
KDE: Náchod
ZA KOLIK:

Malíř Petr Samek zve na vánoční otevřený ateliér, který se uskuteční o víkendu od 10 do 17 hodin v prostorách bývalého ředitelství ČEZu (Kollárova 1790, Náchod - Plhov).

Advent za Schaumburgů na náchodském zámku
KDY: 10. - 11. prosince
KDE: Náchod
ZA KOLIK: 170 Kč/základní; 140 Kč/senioři 65+, mládež 18 - 25 let, držitel průkazu ZTP a ZTP/P; 70 Kč/děti od 6 do 18 let; zdarma děti do 6 let

Státní zámek Náchod vás zve ve dnech 10. - 11. prosince 2022 od 10:00 do 15:00 hodin na netradiční prohlídku Advent za Schaumburgů na náchodském zámku.

Přijďte si v předvánočním čase odpočinout či načerpat inspiraci na náchodský zámek. Slavnostní atmosféru si letos můžete spolu s námi užít ve vybraných prostorech schaumburského okruhu. Jak slavili svátky přední aristokraté Evropy? Jaké zvyky se dodržovaly? A jak si schaumburské děti užívaly zimního období?
To vše se dozvíte ve vánočně vyzdobených interiérech druhého patra zámku.

 

Adventní prohlídky zámku "Advent na zámku a v podzámčí"
KDY: 10. a 11. prosince
KDE: Opočno
ZA KOLIK: Vstupné na adventní prohlídky zámku: základní 150,- Kč, snížené 120,- Kč (senioři 65+, mládež 18-24 let,ZTP, ZTP/P, děti 6-17 let), děti 0-5 let ZDARMA

Chcete zažít adventní čas dob dávno minulých? Dozvědět se, jak slavila tento čas konce roku zámecká šlechta? A jak prožívali toto období lidé prostí, lidé v podzámčí? Kdy a odkud se vzal vánoční stromeček, jak si advent užívaly děti a jak dospělí. Co patřilo na stůl o Štědrém dnu? A kdo byl sv. Ambrož, sv. Lucie, sv. Barbora a ostatní? To vše a více se dozvíte pří návštěvě prvního patra zámeckých expozic a části bývalé zámecké kuchyně opočenského zámku s komentářem průvodce. Na I. nádvoří před vstupem do hladomorny bude umístěn betlém. Betlém si můžete přijít prohlédnout i každý všední den v čase od 10:00 do 15:00 hod.