Nyní se zdá, že by se pohybové aktivity mládeže mohly vrátit do starých kolejí. Otázkou však je, v jakém počtu mládež přijde na sportoviště, kde se jejich sportovní krůčky kvůli čínské nákaze zastavily. „Aktivita těla, jak stojí v hesle Sokola, ovlivňuje i duši každého jedince,“ připomíná psycholožka Zdeňka Sládečková.

Jak se dívají na možnou pohromu rodiče a děti? Většími optimisty jsou překvapivě dospělí.
Kdyby došla pitná voda? V případě krize by se některé děti napily i z louže

Projevuje se to prý i tím, že jsou děti v jakýchkoli činnostech línější. „Významný vliv na vývoj to určitě má,“ pokračuje. „Druhá věc je to, jak se k tomu stavěli rodiče. Někomu se aspoň nějaký řád podařilo udržet, ale co se týká fyzičky, ta šla hodně dolů.“

Cvičení a běhání s potomky podle uznávané psycholožky moc neprobíhalo. Spíš se jednalo o výjezdy na kolech a pěší výlety. „To ale připadalo v úvahu převážně jen o víkendech. Jinak celý pracovní týden děti zůstávaly bez pohybu a všechno nahrávalo nic nedělání a polehávání,“ konstatuje Zdeňka Sládečková. „Ono ovšem není vůbec snadné se vracet zpátky. Opětovaný start pohybu a tréninku nějaké to úsilí stojí,“ tuší psycholožka.

S rozvolněním přišlo zlepšení

Určité zlepšení nastalo už při jarním rozvolnění a s koncem školního roku. O prázdninách se dost dětí rozjelo na tábory. „Přes různé hry se postupně rozhýbávají. Tábornický řád jim nabízí mírnou a laskavou formu pohybové aktivity. Doufám, že od září se všechno rozběhne s větší intenzitou a děti se budou moct ve větší míře hýbat,“ přeje si.

V jiné situaci byly během pandemie některé starší děti, pro něž je sport neodmyslitelnou součástí života, a jsou zařazeny do určitého tréninkového programu nebo jsou členy středisek mládeže.

„Jedná se o jednotlivce, kteří jsou už jakýmsi zárodkem vrcholových sportovců. I tyto děti byly koronavirem poznamenány. Například tím, že v zimě nemohly trénovat v tělocvičnách. A venkovní prostory je ve spojení se studeným a nevlídným počasím limitovaly,“ říká.

V momentě, kdy dítě vidí, že rodič je klidný, přistupuje k situaci s respektem, ví, co má dělat, a nehroutí se, tak se zpravidla taky nehroutí. V okamžiku, kdy propadne panice rodič, propadne panice i dítě.
Psycholog Daniel Štrobl: Dítě v krizi zrcadlí emoce svého rodiče

Nicméně v této méně početné skupině registrovaných mladých sportovců byl stav mnohem lepší. „I proto, že tyto děti jsou už naučené udržovat si třeba i doma fyzickou kondici nebo si chodit zaběhat,“ vypráví.

„Prostě jsou motivované už tím, co s chutí a radostí dělají. Na rozdíl od nesportujících vrstevníků se chtějí prosadit, a proto nehodlali vypadnout z přípravy,“ tvrdí Zdeňka Sládečková. „Šlo i o vůli a morálku se s covidem, který byl pro mnohé stresující a frustrující, poprat. Děti neměly v tom období na nic chuť a  pasivita plíživě vítězila. To se týká i dospělých,“ dodala.

Snad jsme z nejhoršího venku. Budou dětí zase plná hřiště a sportoviště?

Letní seriál Deníku

Zdroj: DeníkCo to je?

Jedná se o seriál Deníku, který se zabývá rozdílným světem dětí a rodičů. Vychází z dotazníku Deníku, v němž jsme získali přes čtyři tisíce odpovědí od našich čtenářů i školáků, a z dalších podnětů. Jako nit se seriálem povinou témata spojená s partnerským filmem Spící město režiséra Dana Svátka, který pojednává o světě, kde rodiče usnou a děti si musí poradit sami ve světě, kde žijí jen ony samy a dospělí bez dětí.

Kdy seriál vychází?
Každé úterý, středu, čtvrtek a sobotu v tištěném Deníku. A to až do konce prázdnin. Doprovázen je i sérií rozhovorů a témat v magazínech a celý jej najdete na denik.cz.

Na čem je seriál a celý Letní deník postaven?
Seriál Rodiče a děti má pět pilířů: 1. Tematický blok věnovaný vždy fenoménu ze života dětí, dospělých, jejich vzájemnému vztahu či rozdílnému pohledu na problém. 2. Seriál rozhovorů s herci a osobnostmi spojenými s filmem Spící město o fenoménech popsaných v tematickém bloku. 3. Střípky z natáčení Spícího města. Ale i z knihy Martina Vopěnky a míst, kde se film točil. 4. Píšu Ti. Projekt dopisů dětí rodičům a prarodičům. Píší je pro nás jak známé osobnosti, tak čtenáři (více na straně 10). 5. Společná zábava u více křížovek a testů, které vycházejí vždy jak na webu denik.cz, tak na straně 12. Součástí bude také čtenářská soutěž.