Požár byl hasičům hlášený kolem šesté hodiny odpoledne. Na místo vyrazily tři jednotky, ale snahu dostat se k ohni jim komplikovala zledovatělá cesta, pro těžkou hasičskou techniku zcela nedostupná. "První hasiče dovezla k místu požáru terénní čtyřkolka dobrovolných hasičů z Horního Maršova a velitelský automobil z Pece pod Sněžkou se speciálním obutím s hroty. Dále vozily hasiče sněžné skútry horské služby i místních chatařů, na místě byli se čtyřkolkou také policisté," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči byli vybaveni dýchacími přístroji a termokamerou, ostatní technika se shromáždila pod Portáškami.

V blízkosti ohně měli hasiči jen velmi omezené zdroje vody. Pokusili se proto natáhnout hadice z blízkých objektů. Na místo přijely i sněžné frézy, s jejich pomocí byl k hašení využíván i přírodní sníh. Díky tomu se podařilo před plameny uchránit blízké hospodářské objekty. "Požár samotné chalupy byl však už při příjezdu hasičů plně rozvinut, a proto se nakonec po dohodě nechala kontrolovaně dohořet. Hasiči dohlíželi na to, aby plameny nic v okolí neohrožovaly," upřesnila Götzová.

Podle prvních informací se měl v hořícím objektu pravděpodobně nacházet člověk. Při počátečním průzkumu nezasažené části chaty ale hasiči nikoho nenašli. "Průzkum celého objektu však nebyl kvůli ztíženým podmínkám možný. Informace se bohužel následně potvrdila a požár si tak vyžádal jednu oběť," sdělila mluvčí.

Příčina požáru je předmětem vyšetřování. "Škoda byla předběžně vyčíslena na čtyři miliony korun, byly uchráněny hodnoty ve výši asi dvě stě tisíc korun," dodala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Na místě události zasahovali profesionální hasiči z Trutnova a dále dobrovolné jednotky z Pece pod Sněžkou a Horního Maršova. JSDH Trutnov-Horní Staré Město drželo zálohu na stanici.

Lidé začali okamžitě podepisovat petici proti návrhu nové zonace Krkonošského národního parku, která byla představena v základní škole v Horním Maršově.
Petice proti nové zonaci národního parku. Sbírají se podpisy na dopis ministrovi